Crnogorski kamerni orkestar na Gradu teatru premijerno izveo kompoziciju "Music for My Dear Oboe" Aleksandra Perunovića

Nadica Ristić Simović je, nakon koncerta, kazala da je prezadovoljna i da joj je drago što se publici dopao koncert

4218 pregleda 0 komentar(a)
Sa nastupa Crnogorskog kamernog orkestra, Foto: Grad Teatar Budva
Sa nastupa Crnogorskog kamernog orkestra, Foto: Grad Teatar Budva

Muzički program 37. festivala Grad teatar nastavljen je sinoć na sceni između crkava nastupom Crnogorskog kamernog orkestra sa kojima je, kao solista, nastupila Nadica Ristić Simović.

Repertoar Crnogorskog kamernog orkestra je nezamisliv bez crnogorskih autora pa je na samom početku koncerta izvedena kompozicija "Igra" Borislava Tamindžića.

Uslijedili su Bendžamin Britn, Franc Šubert, ali je i premijerno izvedena kompozicija za orkestar i obou "Music for My Dear Oboe" crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića.

Crnogorski kamerni orkestar je osnovan prošle godine, a čine ga eminentna i renomirana imena naše umjetničke scene, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Crnogorski kamerni orkestar
foto: Grad Teatar Budva

Misija Crnogorskog kamernog orkestra je pružanje prilike za upoznavanje i uživanje u umjetnosti kamerne muzike, okupljajući izvođače, publiku i kompozitore.

Svojim izvedbama i djelima po narudžbi, cilj je predstaviti čitav niz repertoara kamerne muzike od djela klasične do savremene muzike, s posebnim akcentom na crnogorske autore.

Važno je uspostaviti osjećanje bliskosti između izvođača i publike, koji pojačava osjećaj zajedništva i dubljeg muzičkog iskustva, kao i promovisanje stvaralaštva crnogorskih autora.

Nadica Ristić Simović je, nakon koncerta, kazala da je prezadovoljna i da joj je drago što se publici dopao koncert.

Crnogorski kamerni orkestar
foto: Grad Teatar Budva

"Čini mi se da je publika uživala u istoj mjeri kao što smo i mi uživali. Jako sam zahvalna što energija nije posustala uprkos vrućini, muzika nas sve drži u jednom divnom raspoloženju. Drago mi je što je publika to osjetila i samo se to prenijelo", rekla je Ristić Simović i dodala da je prvi put nastupila kao solista na Gradu teatru.

"Ranije sam nastupala u sklopu drugih orkestara koji su se predstavljali na ovom festivalu. Drago mi je što sam upravo sada nastupila kao solista i to sa premijernim izvođenjem kompozicije od Saše Perunovića koji je jako plodan kompozitor, ne posustaje i daje podjednaku požanju svim instrumentima. Radujem se što je baš meni pripala čast da izvedem njegovo djelo."

Kontrabasista Vasilije Gagović je, takođe, zadovoljan kako je protekao koncert uprkos manjim preprekama.

Crnogorski kamerni orkestar
foto: Grad Teatar Budva

"Imali smo malo problema sa instrumentima zbog neočekivano velike količine vlage, ali je koncert bio jako dobar. Snašli smo se i da odradimo koncert sami, bez dirigenta, tako da sam jako zadovoljan. Sve kompozicije koje smo svirali su lijepe i izvodljive za neku širu publiku, odabrali smo lijep i raznolik program. Uveli smo, naravno, naše kompozitore koje želimo da promovišemo i izvodimo njihova djela. To je potrebno i našoj publici i kompozitorima. Puno mi je srce jer nastupam pred svojom budvanskom publikom."

Na koncertu između crkava nastupili su: Slađana Mijović, Marija Đuranović, Eleonora Vujović i Luna Kostadinović (prva violina), Nenad Jovanović, Verica Čuljković, Milena Rajković i Ana Rašović (druga violina), Uroš Lapčević i Ana Jovanović (viola), Milan Ninković i Ana Zakrajšek (violončelo) i Vasilije Gagović (kontrabas).

Bonus video: