Muzičko putovanje sa muzičarima Bečke filharmonije na Rubixu u Tivtu

Violinista Bečke platforme "K+K", Kiril Kobančenko, najavio je večerašnji nastup na Rubix festivalu

2009 pregleda 0 komentar(a)
Na konferenciji za medije, Foto: Media biro
Na konferenciji za medije, Foto: Media biro

Muzičko putovanje kroz klasičnu, džez, tango, gruv muziku očekuje publiku u Tivtu na večerašnjem koncertu "Vienna Calling!" koji će bečki umjetnici održati u Porto Montenegru, u zgradi bivšeg Doma vojske, u 20 časova, a u okviru druge večeri Rubix festivala.

To je na današnjoj konferenciji za medije najavio violinista Kiril Kobančenko koji je direktor Bečke platforme K+K, ali i prva violina renomirane Bečke filharmonije.

To će biti i uvod u nastavak večeri čija je zvijezda fenomenalni britanski bend "Morcheeba" koji na Sinhro sceni nastupaju u 22.30 časova, a prije njih će Sinhro binu zagrijati Hugo Kant, dok će drugi dan zatvoriti Francesco Tristano čiji nastup počinje u ponoć, a obilježiće ga nesvakidašnja fuzija zvukova koncertnog klavira i elektronske muzike.

"Publika voli da čuje nešto novo i osjeti lijepa osjećanja i muziku (iz) duše kao što je ova koju mi stvaramo, a uvijek pokušavamo da svojim nastupima probudimo emocije kod publike i rekao bih da u tome uspijevamo jer osjećam njihovu pažnju i zahvalnost", rekao je Kobančenko "Vijestima" koji kaže da voli različite muzičke žanrove, od klasične do elektronske.

Publika će na samo početku muzičkog programa, u 20 časova, imati priliku da uživa u izvođenju jedinstvenog ansambla koji, uz harizmatičnog Kobančenka, čine i violistkinja Aurore Nozomi Cani, violončelista Florijan Egner, kontrabasista Bartoš Siroski, pijanista Kristof Egner, kao i harmonikaš Kristijan Bakanič.

Kiril Kobančenko
Kiril Kobančenkofoto: Media biro

Na repertoaru će biti djela Mocarta, Šuberta, Bakaniča, Pjacole, Krajslera, Štrausa II i Brabeka, a sve aranžmane potpisuju Kristijan Bekanič i Bečka platforma K+K.

Njihov ansambl je osnovan 2009. godine sa ciljem ostvarivanja što veće umjetničke slobode koja se ogleda u njihovim programskim koncepcijama, a sa druge strane žele i da "postave spomenik svom muzičkom domu – Beču", kao i da istražuju nove žanrove i ožive rijetko slušana muzička djela, uglavnom ona nastala u 20. vijeku. K+K u nazivu ansambla predstavlja aluzuju na carske porodice Habzburške monarhije i, u isto vrijeme, direktora Platforme, Kirila Kobančenka koji ovim radom pomjera i širi granice sviranja muzike koju publika nije ranije čula ili mogla zamisliti u njihovoj izvedbi.

Kobančenko je na konferenciji za medije kazao da je prvi put u Crnoj Gori i da mu se mnogo dopada energija i ambijent, iako nema vremena za obilaske i uživanje u zemlji. U ime čitavog ansambla je kazao i da sa nestrpljenjem čeka večerašnji koncert.

"Volio bih da pokažem publici kako je moguće povezati bečke klasične kompozitore kao što su Mozart, Šubert u posebnim aranžmanima za ovaj ansambl, poznate teme ovih kompozitora aranžirati i napraviti prelijepo putovanje. Predstavićemo djela Frica Krislera, koji je bio poznati austrijski, bečki, virtuoz prije nekih 100 godina, a onda ćemo izvesti različite vrste valcera, imamo Bečki valcer Štrausa, imamo divan valcer našeg harmonikaša Kristijana Bakaniča, u pitanju je Waltz Rouge, francuski valcer. Sve ćemo to povezati sa kompozitorima kakav je Dejv Brubek, a kako imamo i harmoniku, tako ćemo naravno svirati i Astora Piacolu", najavio Kobančenko.

Bečka platforma K+K je gost Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, a partner koncerta je, pored ostalih Rubix festival u okviru kojeg muzičari i nastupaju.

Na konferenciji za medije
Na konferenciji za medijefoto: Media biro

Portparolka KotorArta Sara Lakičević je, u ime tog festivala, iznijela zahvalnost dugogodišnjim prijateljima i partnerima festivala i među njima navela: Porto Montenegro, Regent Porto Montenegro, Henly&Pertners, Montenegro Sotheby’s Realty, kao i Adicco i Erste banka i Yamaha-Euro Unit uz čiju poodršku i pomoć se program i realizuje...

"Prošle godine smo ugostili članove Berlinske filharmonije, na koncertu pod nazivom Berlin Visiting, a ove godine članove Bečke filharmonije, na koncertu pod nazivom Vienna Calling! Ovako luksuzna destinacija, uz prijatelje kao što su Regent PM, Henly&Partners i Montenegro Sotheby’s Realty, koji pažljvo grade svoj imidž, zaslužuje upravo ovakve umjetnike", poručila je Lakičević... U ime Hotela Regent Porto Montenegro govorila je Dobrica Milić koja je kazala da s ponosom njeguju partnerstvo sa KotorArtom koji smatraju pravim draguljem kulturne i turističke ponude, ne samo Boke već i Crne Gore i cijelog regiona.

"Nemjerljiva je uloga ovog festivala u promociji naše destinacije. Program KotorArta i ove godine donosi pravo bogatsvo različitosti, tradicija, uključuje afirmisane muzičare iz različitih krajeva svijeta, bavi se temama koje su univerzalno važne. Zato nam i jeste čast da smo u prilici da ugostimo dio fantastičnog ansambla Bečke filharmonije i prvu violinu gospodina Kobančenka. Uvjereni smo da će večerašnji koncert, kojem smo i mi dali mali doprinos, biti prava poslastica za ljubitelje klasične muzike, tanga, džeza, gruva. Gostima još jednom želim dobrodošlicu i trenutke za pamćenje u našem hotelu, gradu Tivtu i prelijepoj Boki", rekla je Milić, dok je portparol Porto Montenegra Danilo Kalezić takođe istakao važnost dugogodišnje saradnje i partnerstva...

"Mi smo se o ovom koncertu dogovorili već u februaru, tada smo precizirali da ćemo imati Vienna Calling i da ćemo ga imati u sklopu Rubix festivala. Nadamo se da će baš zahvaljujući KotorArt-u Dom vojske biti jedno od onih mjesta koje se ne smiju propustiti kada je ljeto u pitanju, pored toga što smo nekako svi okrenuti ka tim otvorenim ili poluotvorenim prostorima", rekao je Kalezić i poručio da vjeruje da će i večerašnji program privući publiku i ispuniti očekivanja, nakon što je Džon Malkovič sa svojom "Paklenom komedijom" sinoć otvorio festival.

Bonus video: