Otvoren Green Montenegro International Film Festival

GMIFF je jedini filmski festival u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore

4464 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro.tv
Foto: Mediabiro.tv

Svečano otvaranje devetog izdanja Green Montenegro International Film Festivala (GMIFF) upriličeno je sinoć na Žablajku uz veliki broj zvanica i ljubitelja filmske umjetnosti i prirode.

Riječ je o festivalu edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, koji je uvršten među 40 najrenomiranijih filmskih ekoloških festivala na svijetu, u okviru "Green Film Networka".

GMIFF je jedini filmski festival u Crnoj Gori na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore.

"Istrajavamo već devet godina da ovaj festival održimo u životu. Naš festival iduće godine već obilježava deceniju svog psotojanja na šta smo veoma ponosni. Zadovoljni smo da pored svih nedaća uspjevamo da istrajemo i pronosimo ideju o ekološkoj Crnoj Gori, a prije svega o zaštiti životne sredine kao širem konceptu, imanetnom ne samo u Crnoj Gori, već i u široj svjetskoj zajednici u vremenima poplava, požara i drugih nepogoda koje nas posljednju deceniju sve više pogađaju. Posjećenost i interesovanje publike za goruću temu ekologije je sve veće, zbog čega nam je posebno drago. Vjerujem da publika dolazi zbog kvaliteta filmova koje pažljivom selekcijom biramo. Trudimo se da iz godine u godinu osnažujemo programski sector. Vjerujemo da smo na pravom putu,” rekao je direktor festivala, Blagota Marunović.

Ove godine će selekciju činiti 40 filmskih ostvarenja i to iz Brazila, Irana, Italije, Rusije, Turske, Crne Gore, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Indonezije, Španije, Portugala, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Švajcarske, Njemačke i Gruzije, koji će biti podijeljeni u u četiri kategorije: 1. Ekologija, 2. Ekologija duše, 3. Promo-turistički filmovi i 4. Studentski filmovi.

Montenegro International Film Festival
foto: Mediabiro.tv

Otvaranju festivala su prisustvovali istaknuti predstavnici filmskog stvaralaštva sa različitih svjetskih meridijana, a čast da otvori deveto izdanje pripala je njemačkom oskarovacu Pepe Danquartu (film "Crni jahač" 1994.).

“Ovo mi je prvi put da sam u Crnoj Gori, stigao sam sinoć i proveo čitav dana na Crnom jezeru, zaista je prelijepo. Shvatio sam da Green Montenegro International Film Festivala mora da se održava upravo ovdje. U vremenu kada vrućina sagorijeva šume širom juga Evrope, kada ljudi u Africi pate zbog nedostatka kiše, ovakvi festivali nas podsjećaju da moramo uraditi nešto kako bismo održali našu klimu, ekologiju, životinje i pokazali da ovakvo mjesto može opstati, Čast mi je da budem ovdje, hvala organizatorima na pozivu, zadovoljstvo je otvoriti festival sa ovakvom svrhom. Obećavam da će se prikazati mnoštvo interesantnih filmova kako za djecu koja trčkaraju ovuda, tako i za odrasle,” kazao je Danquart.

Montenegro International Film Festival
foto: Mediabiro.tv

Podršku festivalu pružilo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je u ovom festivalu prepoznalo predanost skretanju pažnje na važna ekološka pitanja i odgovorniji odnos prema svijetu u kome živimo.

Montenegro International Film Festival
foto: Mediabiro.tv

"Sigurno nije slučajno što se ovaj festival održava na Žabljaku, mjestu sa kojeg je Crna Gora suštinski, ali i zvanično kroz Deklaraciju svojevremeno definisana u Ustavu kao Ekološka država. Kao ministarka resora zaduženog za zaštitu životne sredine velika mi je čast prisustvovati ovom događaju posvećenom očuvanju priorode i edukaciji kroz različite programe u kojima ćemo moći da uživamo u narednim danima”, kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović.

Predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić je naveo da je GMIFF projekat od javnog interesa zbog njegovog značaja za zajednicu u ekološkom smislu.

Bonus video: