Između valcera i tanga, otmenosti i strasti

KotorArt Don Brankovi dani muzike - Bečka platforma K+K

1732 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Sa nastupa, Foto: Krsto Vulović
Sa nastupa, Foto: Krsto Vulović

Mnoštvo izvođačkih praksi i tradicija bilo je sažeto u nastupu Bečke platforme K+K, u subotu 29. jula, u Domu vojske u Porto Montenegru. Ansambl je na KotorArt Don Brankovim danima muzike predstavio plesne tradicije lendlera, valcera, tanga, kroz klasičnu muziku i džez, u aranžmanima Kristijana Bakaniča, promovišući svoj kompakt-disk “Vienna Calling!”, snimljen za izdavačku kuću Dojče gramofon 2018. godine.

Pored harmonikaša Bakaniča, ansambl čine njegov osnivač Kiril Kobančenko, inače violinista Bečke filharmonije, zatim violistkinja Nazomi Cani, violončelista Florijan Egner, kontrabasista Bartoš Siroski i pijanista Kristof Egner.

Bečka platforma K+K, Kiril Kobančenko
foto: Krsto Vulović

U svom “bečkokm pozivu” umjetnici su se, s jedne strane, usmjerili na austrijsko, tačnije bečko nasljeđe i djela Mocarta, Šuberta, Štrausa II i Krajslera, kompozitora koji su životom ili rođenjem bili vezani za Habzburšku monarhiju, odnosno Austrougarsku. Zato, selektovani repertoar u potpunosi korelira sa samim nazivom ansambla, potkrepljujući bečki “program rada” (platformu) i skraćenicu K+K kao aluzuju na frazu kaiserlich und königlich (njem. carski i kraljevski), koja se inače vezuje za bečki dvor. S tim u vezi, slušali smo aranžmane “Turskog marša” Volfganga Amadeusa Mocarta, solo “Lažna sunca” iz ciklusa “Zimsko putovanje” Franca Šuberta, kompozicije “Lijepi ruzmarin” Frica Krajslera, kao i poznatog valcera “Bečka krv” Johana Štrausa II. S druge strane, tekovinama bečkog dvora i aristokratije, lendleru i valceru, suprotstavljen je novi tango, argentinski ples preoblikovan u radionici Astora Pjacole. S tim u vezi, umjetnici su izveli Tango-etidu, u kojoj je Kobančenko svirao solističku dionicu, “Milongu za anđela” i čuveni “Ljubavni tango”. Korpus novog tanga upotpunjen je i Bakaničevim originalnim djelima - Pentango i Milonga lenta.

Kobančenko
Kobančenkofoto: Krsto Vulović

Koncepcijska zaokruženost nastupa Bečke platforme K+K naizgled prozilazi iz, a suštinski se samo naslućuje u, dvije kompozicije istog naziva. Jer, “Rondo alla Turca” Volfganga Amadeusa Mocarta, izveden na početku, i “Rondo à la Turk” Dejva Brubeka, izveden na kraju koncerta, gotovo ništa ne povezuje. Dok je Mocart svoj poznati “Turski marš” komponovao inspirisan tradicijom mehtera, janjičarskim orkestrima, Dejv Brubek svoj poznati džez standard zasnovao na aksak ritmu, tipičnom za turski folklor. Zato je upravo Bakaničeva intervencija bila zanimljiva, jer je reharmonizacijom pojačao vezu Mocartovog djela sa turskim melosom.

Bonus video: