Organizatorima ne smeta narodnjak na “Purgatorijama”

Direktor Centra za kulturu Tivat o koncertu Peđe Jovanovića kao pratećem programu Međunarodnog festivala mediteranskog teatra

12890 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Promo
Ilustracija, Foto: Promo

Publika koja posjećuje većinom veoma kvalitetne programe ovogodišnjeg 18. Međunarodnog festivala Mediteranskog teatra u Tivtu, u nedoumici i svojevrsnoj nevjerici je kako se u sklopu te, sada već u regionu renomirane i kvalitetne, kulturne manifestacije moglo desiti da njen organizator, tivatski Centar za kulturu (CZK), priredi koncert turbo-folk muzike beogradskog pjevača Predraga Peđe Jovanovića.

CZK je naime, 15. jula na tivatskoj ljetnjoj pozornici u sklopu “Purgatorija” priredio veliki koncert Peđe Jovanovića i njegovog benda Big Concert Orchestra, pa je čitav Tivat te noći odjekivao od zvukova nekvalitetne, šund folkerske muzike koju interpretira Jovanović, ali koja je vrlo popularna na prostoru bivše Jugoslavije.

Nevjerovatan kontrast da se u okviru prestižne manifestacije kulture koja za Tivćane i posjetioce tog grada već 18 godina ima kultni status kao što je to slučaj sa “Purgatorijama”, nakon niza prestižnih i vrlo skupih i kvalitetnih kulturnih programa iz zemalja regiona, ali i Evrope, priređuje cjelovečernji koncert folkera koji inače nastupa po diskotekama i noćnim klubovima, zaprepastio je Tivćane, naišao na brojna negodovanja na društvenim mrežama, ali i na naknadno čuđenje pojedinih članova Savjeta JU Centar za kulturu koji nisu očekivali da će se tako nešto, poput Jovanovićevog koncerta, ikada desiti u zvaničnom programu “Purgatorija”.

Na pitanja ko je i zbog konkretno kojih umjetničkih vrijednosti muzike koju stvara i interpretira Peđa Jovanović u ime Centra za kulturu Tivat donio odluku da koncert tog folkera priredi u sklopu Međunarodnog festivala mediteranskog teatra, direktor te JU Goran Božović je “Vijestima” kazao da je to uradio lično on.

“Odluku o uvrštavanju koncerta Peđe Jovanovića sa velikim koncertnim orkestrom na Ljetnjoj pozornici u okviru pratećeg programa Purgatorija 2023. donio je poslovni direktor Goran Božović, kao i za cjelokupan program festivala, uz punu podršku članova Savjeta ustanove u cjelini, bez ijedne riječi protiv. Radi se konkretno o izvođaču čija je popularnost u vrtoglavo uzlaznoj putanji u regionu, koji izvodi kvalitetnu zabavnu, pop, rok i narodnu muziku. Nema govora o turbo folku”, kazao je Božović, dodajući da su na spornom koncertu osim Jovanovićevih autorskih pjesama “koje su uglavnom balade” izvođeni i “blokovi najpopularnijih pjesama drugih izvođača poput Zdravka Čolića, Dina Merlina, Tome Zdravkovića, u izvanrednom aranžmanu i izvedbi velikog koncertnog orkestra od preko deset muzičara u okviru kojeg nastupa gudački trio”.

“Akcenat je upravo na nastupu sa velikim koncertnim orkestrom prvi put u Crnoj Gori, po čemu je ovaj događaj poseban, uz repertoar prilagođen prilici i mjestu, uz izuzetno elegantne i vrlo kulturne aranžmane i visokokvalitetno izvođenje svih pjesama na repertoaru na koncertu”, istakao je Božović.

On tvrdi da je rukovodstvo CZK željelo da u pratećem programu festivala priredi “raznovrsniji sadržaj za širi auditorijum, za različitiji ukus, za građane Tivta, kao i za turiste, imajući u vidu da program festivala predstavlja dominantno turističku ponudu grada”.

Međutim, festival “Purgatorije” iako ima svoju turističku dimenziju, prevashodno je manifestacija kulture, a ne jeftine turističke zabave za široke narodne mase kakve inače, u sklopu svojih programa “Tivatske ljetnje fešte” priređuje Turistička organizacija Tivat koja često organizuje koncerte popularne, ali umjetnički i kulturološki nekvalitetne muzike.

Centar za kulturu kao JU koja se bavi kulturom, a ne turističkom propagandom ili animacijom turista, sa druge strane, morao bi da razmišlja prvenstveno o umjetničkom i kulturološkom nivou i kvalitetu programa koje organizuje, a posebno onih programa koje uvrštava u program prestižne manifestacije kakva je Međunarodni festival mediteranskog teatra “Purgatorije”.

Božović, koji je poslovni ali ne i umjetnički direktor JU CZK, toga izgleda nije svjestan, pa je vodeći se popularnošću beogradskog folkera Jovanovića koji je karijeru počeo prije 20-ak godina najgorom turbo-folk muzikom na albumima snimljenim u “Grand produkciji”, smatrao da baš takvog izvođača treba dovesti i omogućiti mu da nastupi na sceni najveće otvorene pozornice na južnom Jadranu - tivatske Ljetnje pozornice koja ima 1.100 sjedišta u gledalištu. Božović to, međutim, ne vidi kao problem:

“Prateći sadržaj festivala je toliko bogat i raznovrstan, pitanje je samo ličnog ukusa da li će se nekome nešto svidjeti ili ne, ali se ni slučajno ne može govoriti u konotaciji neprimjerenog sadržaja. Postoje fotografije i video zapisi koji potvrđuju da je koncert Peđe Jovanovića bio spektakularan, visokokvalitetne produkcije, uz odličnu atmosferu i iznad očekivanja odličnu reakciju publike koja je gotovo više od pola koncerta provela na nogama i ovacijama iskazivala zadovoljstvo”, kazao je direktor CZK Tivat “Vijestima”.

Na pitanje da potvrdi ili demantuje informaciju da su se pojedinci u publici na koncertu Peđe Jovanovića poneseni kulturnom atmosferom koju je on stvorio peli na stolice u auditorijumu ljetnje pozornice te na njima đuskali i “padali u sevdah”, Božović je kazao da je “bilo takvih slučajeva”.

“Da li je na nekog odlična atmosfera uticala na način da se u nekom momentu popne na stolicu, bilo je i takvih slučajeva, što je uz reakciju obezbjeđenja regulisano, a to na koncu govori o kulturi pojedinca, te ne može devalvirati kvalitet samog događaja”, ubijeđen je direktor tivatskog Centra za kulturu.

Na pitanje koliko je CZK izdvojio novca za organizaciju ovog događaja, Božović je kazao su troškovi organizacije koncerta Peđe Jovanovića iznosili 22.000 eura “od čega je veliki dio, preko 15 hiljada, pokriven prodatim ulaznicama”... Na pitanje smatra li da je organizacijom ovakvog koncerta turbo-folk muzike ovogodišnjim “Purgatorijama” i generalno, imidžu koji grad Tivat nastoji da izgradi na planu kulture zadat veliki udarac, Božović je odrično odgovorio.

“Smatramo da nema negativnih efekata niti na festival “Purgatorije”, a naročito ne za grad Tivat, naprotiv! Smatramo da smo ovim koncertom dobili kvalitet više, da smo nakon dugo vremena organizovali kvalitetan koncert popularne muzike, što je potvrđeno kroz ogromno interesovanje, zadovoljstvo i pohvale publike, i sigurni smo da će ovo biti koncert upamćen po odličnom i vrlo kulturnom i pristojnom nastupu izvođača i vrhunskog orkestra, uz fantastičnu atmosferu gotovo nezapamćenu na koncertima u Tivtu”, rezimirao je Božović.

Nekolicina članova Savjeta CZK Tivat su međutim, “Vijestima” nezvanično kazali da su izuzetno neprijatno iznenađeni onim što se vidjelo i čulo na koncertu Peđe Jovanovića 15. juna u Tivtu i da takav program uopšte ne smatraju primjerenim za “Purgatorije” i uopšte, djelatnost kojom se bavi CZK.

“Nama je na sjednici Savjeta kada se razmatrao program “Purgatorija” od poslovnog ditrektora CZK ovaj događaj sasvim drugačije predstavljen, što smo mi i prihvatili, jer većina nas i nije uopšte ni znala ko je Peđa Jovanović jer mi ne slušamo takav šund od muzike. U svakom slučaju greška je napravljena, ali je to sada gotova stvar i nastojaćemo da se ovako nešto više nikada ne ponovi”, kazao je jedan od članova Savjeta koji nije želio da mu se ime pominje u medijima.

Inače, nakon koncerta na Ljetnjoj pozornici u Tivtu, u sklopu zvaničnog pratećeg programa Međunarodnog festivala Mediteranskog teatra “Purgatorije” Peđa Jovanović i njegov Big Orchestra Band su koncert sa istim repertoarom održali i u diskoteci Top Hill u Budvi.

Bonus video: