Komad "Zajedno" ostavio mnogo toga za poželjeti

Premijera nove pozoriše predstave u koprodukciji Centra za kulturu Tivat

4415 pregleda 2 komentar(a)
Predstava "Zajedno", Foto: Siniša Luković
Predstava "Zajedno", Foto: Siniša Luković

Pozorišna predstava "Zajedno" po tekstu Ane Đorđević i u režiji Jane Maričić, premijerno je izvedena sinoć u okviru 18.Međunarodnog festivala mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu.

Ovaj kratki pozorišni komad rađen je u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Beoarta iz Beograda i Kulturnog centra Pančevo.

"Zajedno" je nakon "Ćelave pjevačice" u produkciji CZK Tivat, druga premijera koja se dešava na ovogodišnjim "Purgatorijama" , a autorsko-rediteljsko-glumački tim je ovu predstavu koja traje nepunih sat vremena, definisao kao "gorku komediju".

Naime, iza priče o okupljanju članova jedne disfunkcionalne porodice na pomenu nakon smrti njene glave – muža i oca, razvija se pozorišna storija o paradoksalnim odnosma ljudi koji se istovremeno vole i mrze, izbjegavaju se i nepodnose, a u suštini ne mogu jedni bez drugih ili su jedni drugima istovremeno najveći neprijatelji, ali i jedini pravi oslonac u životu. Tu priču o patologiji, ljubavi ali i istini koja je prisutna manje-više u životima svih nas, u komadu "Zajedno" na scenu iznose gklumci Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov, Gordana Đurđević-.Dimić, Jasmina Večanski, Nenad Pećinar i Bojana Ordinačev. Rediteljka Jana Maričić potpisuje riješenje scenografije zajedno sa Milicom Surutkom, dok je kostime uradila Senka Ranosavljević.

Predstava 'Zajedno'
Predstava "Zajedno"foto: Siniša Luković

Predstava međutim, osim zaista sjajnih glumačkih bravura koje su u njoj ostvarile fantastična Gordana Đurđević-Dimić kao udovica koja pokušava da okupi i pomiri svoju davno sukobljenu djecu, ali nađe i djelić užitka i pažnje za sebe nakon decenija žrtvovanja u braku bez ljubavi, te sjajna Jasmina Večanski kao društveno internacionalno ostvarena, ali intimno u suštini nesrećna njena kćerka, nudi malo što subtsancijalno bitnog za gledaoca.

Tekst koji je napisala Ana Đorđević vrvi mračnim osvrtima na raspad porodice u modernom, konzumerističkom i egoizmu okrenutom društvu, ali ne može sakriti i neskrivenu frustraciju autorke neslobodom i žrtvom koju je žena voljno ili ne, počesto podnosila u porodicama na ovim prostorima – čak i onima koje sebe smatraju modernijim u odnosu na "tradicionalne" familije.

Utisak je međutim da osim katarzičnog monologa majke- prevarene i zanemarene supruge pri kraju predstave, komad "Zajedno" ne donosi puno drugih smislenijih i višeznačnijih poruka koji bi ga uzdigli stepenicu više od obiljem prizemnog humora i (pre)čestih prostakluka nabijene, kratke pozorišne verzije nekada čuvene TV sapunice "Dinastija".

Ova koproducija Centra za kulturu Tivat vjerovatno će biti popularna kod manje zahtjevne publike koja ne traži puno simbolike ili emotivnog impakta od onoga što gleda u teatru,te kojoj je dosta davno prežvakanih društveno-političkih motiva i sukoba iz porodičnog života, dovoljno da se osjeti zadovoljno nakon gledanja ovih sat vremena dosta statičnih zbivanja na sceni.

Iz tog ugla gledano, prošlogodišnja koprdukcija koju je Centar za kulturu Tivat radio sa Beoartom u obliku predstave „Sitnice koje život znače“ je mnogo uspješnija i slojevitija pozorišna priča od emocionalno prilično praznog komada "Zajedno".

Bonus video: