Predstavom "Play Shakespeare" otvoreni Dani studenata

Diplomska predstava studenata FDU odigrana na sceni u Starom Baru

1161 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Studenti treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti, iz klase vanredne profesorice Dubravke Drakić, sinoć su u Starom Baru odigrali diplomsku predstavu „Play Shakespeare“ i ujedno otvorili Dane studenata u okviru Pratećeg programa manifestacije „Barski ljetopis“.

U predstavi su objedinjena sva značajnija Šekspirova djela od „Hamleta“, „Ričarda III“, „Romea i Julije“, preko „Magbeta“, „Ukroćene goropadi“, „Sna ljetnje noći“ do „Mnogo buke ni oko čega“ i „Bogojavljenske noći“, saopštio je organizator.

Play Shakespeare
foto: Barski ljetopis

U predstavi igraju: Itana Dragojević, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Mina Mićović, Milica Pejović, Milo Perović, Matija Memedović i Miloš Kašćelan, koji naglašava da iza predstave "stoji mukotrpan proces, veliko odricanje, jer se radi o materijalu, poslije antike, najtežem za igranje".

„Mogli smo, ipak, i da se igramo, jer se radi o temama i karakterima koji su nam relativno bliski. Uz to, scena u Starom Baru je idealna – otvorena, neobičnog oblika, imamo sve što nam treba, odnosno, što se pominje u svakoj od Šekspirovih drama. Ovaj ambijent daje nešto novo, što pozorište zatvorenog tipa ne može da ponudi“, rekao je Kašćelan, ističući da su disciplina, posvećenost i igra tri najznačajnije stvari koje od njih zahtijeva profesorica Drakić.

Play Shakespeare
foto: Barski ljetopis

Ona je kazala da je za studente privilegija što su dio "Barskog ljetopisa".

„Neće često biti u prilici da biraju i rade zadatke koji traže ozbiljno, studiozno bavljenje istraživanjem i vježbanje svih glumačkih elemenata po kojima mogu biti prepoznati – razvijanje tehnike, glasa, govora, pokreta, plesa. Ovdje su pokušali a većina je i uspjela da igrajući likove razviju glumačke kapacitete. Za ove studente je privilegija što su dio 'Barskog ljetopisa', a posebna je privilegija što igraju na ovoj čarobnoj sceni. Čini mi se da je nedovoljno cijenjena, čuvajte je, ne dozvolite da se pozorište ukloni iz ovog divnog prostora i intime koja nam omogućava da budemo posebno bliski sa publikom“, poručila je Dubravka Drakić.

Bonus video: