UNESKO-vo kulturno dobro otvara Festival

Festival će otvoriti kompozicije "Gospodi vozvah" i "Da ispravitsja", kao i svaki pojački "nastup" na večernjem bogosluženju

2411 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Budve, Foto: Festival Ćirilicom
Detalj iz Budve, Foto: Festival Ćirilicom

Nevjerovatna nematerijalna baština UNESCO-a, hiljadu godina prisutna u Crnoj Gori, svečano otvara VII budvanski festival "Ćirilicom" čiji je pokrovitelj TO Budva.

Ova tradicionalna manifestacija biće otvorena nastupom vizantijskog pojačkog dueta - Verica Ožegović, vodeći melodojski glas i Milica Aleksić, prateći glas-ison. Vizantijsko pojanje, muzički žanr jedinstven za istočne hrišćanske crkve, nastalo je sa počecima hrišćanstva i održalo se do danas, uprkos turbulentnim istorijskim dešavanjima i podjelama, zbog čega je zavrijedilo da se upiše na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO.

Tradicionalno se izvodi a capela i monofono, kao pratnja liturgijskim tekstovima u crkvama. Napjevi su kodifikovani u sistem od 8 tonova i koriste različite stilove ritma kako bi naglasili određene slogove i riječi.

Detalj iz Budve
Detalj iz Budvefoto: Festival Ćirilicom

Repertoar Vizantijskog dueta objedinjuje nekoliko različitih perioda u razvoju vizantijskog pojanja, počevši od 13. vijeka i kompozicije "Ninje sili", preko "Dostojno jest", pjesme u prvom glasu, posvećene Bogorodici, pa do "Vsjakoje dihanije da hvalit gospoda" iz 19. vijeka.

Festival će otvoriti kompozicije "Gospodi vozvah" i "Da ispravitsja", kao i svaki pojački "nastup" na večernjem bogosluženju.

Prilika da se povežu svjetski fenomen UNESCO zaštićenih dobara i manifestacija koja baštini najvažnije crnogorsko naslijeđe pismenosti dovoljno govori o namjeri i ideji organizatora festivala.

Bonus video: