Završen Festival tamburaške muzike u Pljevljima

Brojna publika koja se okupila na gradskom šetalištu u Pljevljima više od dva sata uživala je u zvucima tambura i izvornim pjesmama

5501 pregleda 69 reakcija 0 komentar(a)
Koncerto pljevaljskog Gradskog tamburaškog orkestra, Foto: Goran Malidžan
Koncerto pljevaljskog Gradskog tamburaškog orkestra, Foto: Goran Malidžan

Koncertom pljevaljskog Gradskog tamburaškog orkestra, sinoć je u Pljevljima završen Festival tamburaške muzike u pod nazivom Srce i duša stare čaršije.

Brojna publika koja se okupila na gradskom šetalištu u Pljevljima više od dva sata uživala je u zvucima tambura i izvornim pjesmama, koju su izvodili Teodora Čolović, Anastasija Vojinović, Danilo Sekulić, Sabahudin Delić i Nina Strugar.

Gradski tamburaški orkesta u Pljevljima je jedini veliki tamburaški orkestar u Crnoj Gori osnovanom 2010. godine, s ciljem očuvanja bogate muzičke i tamburaške tradicije Pljevlja. Osnovali su ga ljubitelji i izvođači kojima je tambura ljubav i hobi. Orkestar je nastupao na mnogobrojnim festivalima i dobitnik je nagrada za orkestarsko sviranja i za soliste.

Posebne simpatije pljevaljske publike pobrali su glumac Miodrag Damjanović i operaksa pjevačica sopran Nataša Radovanović stalna članica Opere Narodnog pozorišta iz Beograda, koji su zajedno nastupili u kabareu Čeznem da vam kažem.

Koncert pljevaljskog Gradskog tamburaškog orkestra
Koncert pljevaljskog Gradskog tamburaškog orkestrafoto: Goran Malidžan

Damjanović je proveo Pljevljake kroz uspomene na detinjstvo, Jugoslaviju, studentske dane, početak karijere, ali i savremeno doba u kome živimo. Svaka od cjelina, upotpunjena je poezijom. A Radovanović je u pratnji Gradskog tamburaškog orkestra otpjevala, evergrin i džez pesme koje su obeležile sve generacije, i pobrala brojne aplauze.

Festival je počeo u utorak izložbom pod nazivom Tamburaška muzika u Pljevljima, organizovanom u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja.

Iste večeri nastupio je i ženski tamburaški sastav La banda iz Novog sada.

Drugog dana Festivala u utorak su na gradskom šetalištu u Pljevljima nastupili Tamburatorijum iz Pančeva i Bjelopoljskih tamburaši.

Festival taburaške muzike, koji je ove godine po 17 put održan u Pljevljima organizovao je Gradski tamburaški okrestar i Centar za kulturu iz finansijsku podršku Opštine i Turističke organizacije Pljevlja.

Bonus video: