Značaj neformalnog obrazovanja

KotorArt Don Brankovi dani muzike - Završni koncert majstorske škole Kemala Gekića

3038 pregleda 0 komentar(a)
Polaznici majstorske radionice na KotorArt festivalu, Foto: Krsto Vulović
Polaznici majstorske radionice na KotorArt festivalu, Foto: Krsto Vulović

Polaznici majstorske radionice održali su koncert na KotorArt Don Brankovim danima muzike predstavljajući rezultate višednevnog rada sa svojim mentorom, pijanistom Kemalom Gekićem. U Crkvi Sv. Duha, u petak, 11. avgusta, publika je imala priliku da sluša Sofiju Jović i Andriju Jovovića iz Crne Gore, Katarinu Divinić, Tamaru Traparić, Anju Riđešić i Luku Šašića iz Srbije, kao i Ivu Pavlović iz Hrvatske. Pored njih, Akademiju su još pohađale Vladana Perović iz Crne Gore i Mivret Nerva Kipana iz Turske.

Mentor Gekić sa polaznicima Akademije
Mentor Gekić sa polaznicima Akademijefoto: Krsto Vulović

Za razvoj izvođačkih vještina učenika/studenta, pored formalnog obrazovanja, važna je edukacija kroz majstorske škole renomiranih pedagoga/izvođača. Znanja stečena kroz taj vid neformalnog obrazovanja unapređuju tehničku spretnost i dodatno probuđuju kreativnost mladog umjetnika, pomažu mu da iz drugačijeg ugla sagleda svoj umjetnički razvoj. Kada je riječ o radu s mladima, KotorArt, pored koncertnog segmenta KotorArt talenti, sprovodi edukaciju kroz KotorArt akademiju koju su prethodne godine vodili violinista Stefan Milenković i flautista Janoš Balint, dok je i prošle i ove godine predavač bio pijanista Kemal Gekić.

Kemal Gekić
Kemal Gekićfoto: Krsto Vulović

Nakon nekoliko dana mentorskog rada, od 7. do 11. avgusta, polaznici majstorske radionice održali su koncert, svirajući djela koja su pripremali sa svojim mentorom. Izuzev “Hromatske fantazije i fuge” baroknog kompozitora Johana Sebastijana Baha, koju je svirala Katarina Davinić, i “Ostrva radosti” francuskog impresioniste Kloda Debisija, koju je svirala Iva Pavlović, publika je imala priliku da sluša romantičarski repertoar. S tim u vezi Tamara Traparić je izvela “Rapsodiju u h-molu”, op. 79 Johanesa Bramsa, a Anja Riđešić “Baladu u h-molu” Franca Lista. Muziku Frederika Šopena izveli su troje mladih pijanista: Andrija Jovović “Skerco u h-molu”, Luka Šašić ”Skerco u b-molu”, a Sofija Jović prvi stav “Sonate za klavir”, op. 35.

Nakon koncerta Kemal Gekić je mladim umjetnicima iz zemlje i inostranstva uručio diplome o pohađanju KotorArt akademije.

Bonus video: