U Budvi se izmišlja istina o Savi Šumanoviću

Prema riječima autora Dragana Jovanovića Danila naslov knjige je izazov, putokaz i jasna indikacija čitaocu i naziv „Jelen noći“ dolazi iz Šumanovićevih snova u kojima je on sebe vidio kao jelena koji trči kroz noć

5339 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Danilov, Foto: Vuk Lajović
Danilov, Foto: Vuk Lajović

Roman “Jelen noći”, roman u kome se kombinuje fikcija i istina predstaviće se na festivalu “Ćirilicom” 26. avgusta odmah nakon dokumentarnog filma „Svetlost i senke“.

Radomir Uljarević, ispred Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, organizator festivala, kaže za Vijesti da je ovo jedan od najljepših romana o velikom slikaru tragične sudbine Savi Šumanoviću.

Prema riječima autora Dragana Jovanovića Danilova naslov knjige je izazov, putokaz i jasna indikacija čitaocu i naziv „Jelen noći“ dolazi iz Šumanovićevih snova u kojima je on sebe vidio kao jelena koji trči kroz noć.

Danilov, erudita i vrstan poznavalac slikarstva, spaja i izmiruje uzbudljivo prozno tkanje i brilijantno napisan dijaloški esej o Šumanovićevom slikarstvu. Poznati ali i tajnoviti život Save Šumanovića, naročito njegov boravak u Parizu pružio mu je izvanredne mogućnosti za jedno romaneskno uobličavanje: „Jelen noći“ nije romansirana biografija, niti nekakva komemorativna proza, već jedan pripovjedani život, ali i fikcija.

roman jelen noći
foto: Vuk Lajović

Danilov dalje kaže da je njegov roman, kao i Vavilonska kula sazdan na fikciji. "U mom romanu se laž izmišljenog i imaginiziranog prenosi kao istina. Međutim, osim toga što je fikcija, roman je i svedočanstvo. Želeo sam da dođem do nekih još neispričanih priča i tajnih pripovesti o Savi Šumanoviću. A one su se najčešće krile u snovima i tamnim ogledalima nesvesnog. Nastojao sam da čujem glasove iz prošlosti (a oni se mogu čuti samo u sadašnjosti) da vaskrsnem jedno prošlo vreme i da ličnu sudbinu Save Šumanovića ukrstim sa istorijskim iskustvom. Zanimale su me sudbinske sile koje su Šumanovića nosile, ti neverovatni preokreti sudbi“ nastavlja Danilov.

Organizatori festivala "Ćirilicom" pozivaju publiku na premijerno budvansko predstavljanje fantastičnog romana velikog srpskog romanopisca Danilova 26.avgusta, u 21. čas, a trgu između crkava u Starom gradu Budva.

Bonus video: