Fotograf Dalibor Ševaljević za "Vijesti": Održivost zavisi isključivo od nas

Ševaljević se prvi put samostalnom izložbom predstavio van Crne Gore, u Rijeci, postavkom “Pogled u održivost”

3500 pregleda 381 reakcija 0 komentar(a)
Ševaljević, Foto: Anđela Medenica
Ševaljević, Foto: Anđela Medenica

Ako se ne vratimo sebi ili prirodi, vjerovatno ćemo kao civilizacija nestati, poručuje u razgovoru za “Vijesti” fotograf Dalibor Ševaljević čija je sedma samostalna izložba donedavno bila otvorena u Rijeci, u galeriji “Principij”.

Postavka nazvana “Sustainability view”, odnosno “Pogled u održivost”, obuhvatala je 18 radova i trajala je od 29. jula do 10. avgusta. Jasan naslov koji objedinjuje seriju djela i misli, upućuje na srž onoga što Ševaljević predstavlja, o čemu promišlja i na šta poziva...

“Vraćanjem sebi mi se vraćamo prirodi, važi i obrnuto. Hodamo po ivici ambisa, dešava se velika civilizacijska prekretnica, na planetarnom nivou. Održivost isključivo zavisi od nas, i to na individualnom nivou”.

Sa izložbe u Rijeci
Sa izložbe u Rijecifoto: Dalibor Ševaljević

To je i prva autorova samostalna izložba van Crne Gore, što za njega ima posebno značenje, a realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i medija, Opštine Tivat i Fotokluba “Rijeka”.

Dalibor Ševaljević izložba
foto: Dalibor Ševaljević

“Zadovoljan sam što prvi put van Crne Gore izlažem baš u Rijeci, jer već više godina izlažem grupno na izložbama Fotokluba ‘Rijeka’. Odatle je potekla ova komunikacija i poziv za izložbu. Galerija ‘Principij’ je odlična fotografska galerija, tako nešto bi bilo dobro da imamo u Crnoj Gori. Prostran prostor stvara komociju autorima i otvara mogućnost različitih fotografskih postavki”, naglasio je Ševaljević prenoseći utiske.

Rad “Water - Fire”
Rad “Water - Fire”foto: Dalibor ševaljević

U tekstu koji prati izložbu Svetlana Kalezić Radonjić, zapisala je da Ševaljevićeve fotografije putem ljepote, iznad svega, uče skromnosti i poručuju: “Nismo glavni. Nismo najpametniji. Nismo najmoćniji”.

“Izložba fotografija Dalibora Ševaljevića ‘Pogled u održivost’, nastala tokom perioda autorove intenzivne meditacije i poniranja u dublja stanja svijesti, proizvod je višegodišnjih traganja za odgovorima. Onim odgovorima koji se ne mogu pronaći u knjigama niti intelektualno spoznati, već samo iskustveno doživjeti. Onako kao što to čini dijete zagledano u sadašnji trenutak bez ikakve primisli o bilo čemu prošlom ili budućem. Svjesno (u) potpunosti. Ucjelinjeno”, primijetila je Kalezić Radonjić.

Rad “Earth - Water”
Rad “Earth - Water”foto: Dalibor Ševaljević

To je potvrdio i Ševaljević.

“Fotografije su nastale u periodu u kojem sam redovno meditirao i ulazio u dublja stanja svijesti, tako da je ovaj materijal fuzija mojih dubokih transcendentalnih iskustava i promišljanja, sa znanjima zena i drugim istočnim filozofskim i mističnim pravcima”, otkriva on i dodaje da je rad na ovoj postavci trajao duže vremena, te da je pažljivo selektovao djela.

“Na ovoj izložbi sam radio više godina, a svaka fotografija je pažljivo odabrana za ono što meni predstavlja neku od kombinacija pet osnovnih elemenata - tatvi (zemlja, vazduh, voda, vatra i etar). Sve fotografije su nastale u prirodnom ambijentu, bez uticaja čovjeka”, rekao je autor.

Sa izložbe u Rijeci
Sa izložbe u Rijecifoto: Dalibor Ševaljević

Više o tome otkrila je Kalezić Radonjić.

“Kombinujući duboka transcendentalna iskustva i promišljanja sabrana sa znanjem zen filozofije i drugih duhovnih i mističnih pravaca Dalibor Ševaljević je, reklo bi se po fotografijama, usavršio vještinu harmonizacije života koristeći kao glavno sredstvo prirodu. Shvativši tu prostu istinu, da se povratkom njoj zapravo vraćamo sebi, stvorio je ove fraktalne pejzaže kao neku vrstu podsjećanja na kosmičku prapostojbinu i tatve iz kojih se sastoji materijalni univerzum (Akash - etar (vakuum), Agni - vatra (energija), Prithivi - zemlja (čvrsto stanje), Vayu - vazduh (gasovito stanje), Jala - voda (tečno stanje))”, rekla je ona...

Međutim, dodaje Kalezić Radonjić, ovi fraktalni kosmosi predstavljaju i podsjećanje na zahvalnost.

“Došli smo. Dato nam je. Čuvajmo. Bdimo. Prodajmo baklju potomcima. Vratimo (se) kada dođe vrijeme. Sa treće strane, ovi fraktalni svjetovi djeluju i kao neka vrsta Roršahovog testa - svako od nas će, u zavisnosti od vlastitog unutrašnjeg krajolika, vidjeti nešto drugo. I svako od nas će, govoreći o tome šta vidi, zapravo govoriti o sebi”, primijetila je ona.

Rad “Earth - Earth”
Rad “Earth - Earth”foto: Dalibor Ševaljević

Upitan za inspiraciju, Ševaljević joj je odgovorio: “Neko mi je šapnuo šta da uradim”...

“Znala sam da govori istinu. Taj isti tajanstveni glas čujem svaki put kada pišem ili komponujem. Taj tihi, sigurni glas koji naš izmiruje sa životom te ga više ne vidimo kao vuka, kako nas uči naša balkanska tradicija, već kao zagrljaj umanjene kopije cjeline koja se, unutar nas, umnožava u beskraj. Prekrasni kaleidoskop tajne obnove života kroz prividnu samosličnost”, zapisala je Kalezić Radonjić i poručila:

“Prigrlimo vlastito na savršenstvo prepuštanjem i... odahnimo. Onako kako se spavač, nakon dugog sna, budi, kada shvati da je košmar u njegovoj oznojenoj glavi - samo iluzija”, zaključila je Svetlana Kalezić Radonjić.

Ševaljević otkriva i da će postavka u narednom periodu putovati po regionom i biti predstavljena široj javnosti, dok će iduće godine i publika u Podgorici imati priliku da je pogleda. Pored planova na fotografskom nivou, Ševaljević najavljuje i da se polako privode kraju pripreme sedmog Tivat World Music festivala koji organizuje, a koji će ove godine biti održan od osmog do 11. septembra.

Bonus video: