Otvoreni likovni susreti "Slikari Lazovići" u Bijelom Polju

Narednih pet dana u slikarskoj koloniji, koja će se održati u Bistrici, svoje umjetničko nadahnuće pokazaće 15 umjetnika

5052 pregleda 5 komentar(a)
Slikari Lazovići, Foto: Jadranka Ćetković
Slikari Lazovići, Foto: Jadranka Ćetković

Manifestacija Internacionalni likovni susreti “Slikari Lazovići” otvorena večeras u dvorištu Muzeja u Bijelom Polju, izložbom slika učesnika prošlogodišnje manifestacije.

Narednih pet dana u slikarskoj koloniji, koja će se održati u Bistrici, svoje umjetničko nadahnuće pokazaće 15 umjetnika, koji će svoj umjetnički habitus magičnim potezima četkice prenijeti na platno gdje će pokušati široj javnosti da približe bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Bijelog Polja i Crne Gore.

Otvarajući likovne susrete, predsjednik Opštine Petar Smolović poželio je svim učesnicima ugodan i inspirativan boravak u našem gradu.

"Gradu u kojem je napisano Miroslavljevo jevandjelje, ali i gradu u kojem su rođeni i svoj životni vijek proveli Simeon, Aleksije i Lazar Lazović, čuveni i nadaleko poznati umjetnici i prosvetitelji iz 18. vijeka" - kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

On je istakao da su Lazovići našli načina da u svom vremenu komuniciraju sa evropskim tokovima umjetnosti, istovremeno zadržavajući u svom likovnom rukopisu, u izvjesnoj mjeri, tradicionalne nacionalne vrijednosti. “I kao grad kulture Bijelo Polje zaslužuje da ovi susreti rastu i razvijaju se, koji će doprinijeti imidžu i kultu koji našem gradu pripada kada govorimo o umjetničkim tokovima", poručio je Smolović.

Kako je kazao direktor Muzeja Željko Raičević, na ovogodišnjim petodnevnim likovnim susretima učestvuje 15 umjetnika iz zemlje i inostranstva.

"Manifestacija je pokrenuta sa ciljem da promoviše slikarstvo u Bijelom Polju, ali i da očuva veoma bogatu slikarsku tradiciju koju ima naš grad predstavljenu kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović s kraja 18. do polovine 19. vijeka. Isto tako, organizovanjem ove manifestacije Muzej želi da pruži punu podršku i pomoć velikom broju mladih slikara sa ovih prostora, koji žele da unaprijede svoje slikarsko umijeće, kroz druženje i rad sa akademskim slikarima međunarodnog ranga“, kazao je Raičević.

Završna izložba sa ovogodišnjih Internacionalnih likovnih susreta, predviđena je za organizaciju šestih Internacionalnih likovnih susreta 2024. godine. Organizator manifestacije je JU Muzej Bijelo Polje, a pokrovitelji su

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, kroz program „Razvoja kulture na sjeveru Crne Gore za 2023. godinu i Opština Bijelo Polje.

Program je vodila Vesna Šćekić, a manifestaciju su muzički obogatili Saška Rakonjac i Đurko Dubljević.

Bonus video: