Seka Sablić: Neka festival u Herceg Novom ostane otvoren

Filmom “Sirin”, zabavnim programom “Glumci pjevaju” i zvaničnim obraćanjima počelo 36. izdanje renomirane filmske manifestacije

5676 pregleda 3 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: FFHN
Sa otvaranja, Foto: FFHN

Sa željom da se nikada ne zatvori i uvijek ostane otvoren, legendarna jugoslovenska i srpska glumica Jelisaveta Seka Sablić zvanično je otvorila ovogodišnje, 36. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival (FFHN-MFF), u utorak veče na Kanli kuli.

Njoj je tom prilikom dodijeljena i nagrada “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti ovom festivalu, a koju joj je uručio predsjednik Savjeta FFHN, dramski pisac Stevan Koprivica, a Sablić sama obrazložila ovo priznanje.

“Mogu da kažem da ovu nagradu dobijaju moje godine, moje trajanje, i moja posvećenost ovom poslu. Ja sam lično poznavala gospodina Milana Žmukića, on je bio veoma važan čovjek u mom pozorištu i on je bio veliki, veliki producent u jugoslovenskoj produkciji. E pa Žmule, tako smo ga zvali, ko bi rekao da ću ja jednog dana dobiti nagradu koja nosi tvoje ime. Sada treba da pokušam da otvorim ovaj festival, i molim vas, kada ga otvorite, nemojte više da ga zatvarate. Stalno ga otvaramo, zatvaramo, otvaramo, zatvaramo, i sad kada ga otvorim, neka tako i ostane”, rekla je ona u obraćanju.

Filmski festival Herceg Novi
foto: FFHN

Na otvaranju se prisutnima obratio i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić koji je kazao i da se među zidinama starog grada već 36 godina slavi filmska umjetnost i doprinosi se njenoj popularizaciji, a to nije slučajno.

“Nije tek tako Herceg Novi izabran da bude sjedište, prvo jugoslovenskog festivala filmske režije, sada filmskog festivala. Za to postoji čitav niz razloga kao što su tradicija bioskopske kulture, duže od vijeka, grad u kojem su jednako živjeli i film i pozorište”, rekao je on.

Tako je Herceg Novi potvrdio da je uvijek bio, ali i ostao, mjesto susreta, velikih stvaralaca, a onda i oaza mira glumcima, rediteljima, scenaristima, koji su u tom gradu pronašli drugi dom.

“To nas raduje kao dobre domaćine i sugrađane, ali posebno sam ponosan na činjenicu da je sve više filmskih i pozorišnih stvaralaca iz našeg grada, da ova umjetnost zaista živi i razvija se u Herceg Novom. Imamo izuzetnu prednost koja nam je darovana, a to su ljepota prirode i kulturnog nasljeđa”, rekao je Katić.

Tokom sedam festivalskih dana, do 28. avgusta, ljubitelji kinematografije imaju priliku da vide oko 80 filmova. Program je podijeljen u pet selekcija, a projekcije se održavaju na više lokacija: na hercegnovskim tvrđavama Kanli kula i Forte mare, u Kući Iva Andrića, kao i u Dvorani Park i amfiteatru.

Publici se obratila i ministarka kulture i medija Maša Vlaović, koja je kazala da je je prepoznatljiv selekcioni rukopis koji se njeguje na ovom FFHN-u, a koji karakteriše unikatni senzibilitet, umjetnička inovativnost i angažovanost filma.

“Festivalska selekcija ove godine obojena je posebnim pristupima, i u filmskom izrazu prisutno je sučeljavanje tema, lične i zajedničke prošlosti, pitanje identiteta i njegovo oblikovanje, uz različite senzibilitete kroz estetiku filma poziva na promišljanje onog što jesmo, šta prestavljamo i gdje su usmjerene naše težnje. Hrabrost autora da pristupe pitanjima koji su dio savremenog trenutka uz nadu da će pronaći odgovore na pitanja koja se prožimaju, čini ovogodišnje izdanje važnim”, rekla je ona.

Filmski festival Herceg Novi
foto: FFHN

Pored toga, FFHN je svojim kvalitetom i umjetničkim dometima zavrijedio status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, podsjetila je, a pritom postaje sve važniji filmski događaj i van granica naše države.

“Ovogodišnje izdanje pod sloganom ‘Sve boje filma’ obuhvata čitav spektar umjetničkih poetika i autorskih strategija, koji svojim specifičnostima ilustruju univerzalnost poruke filma. Referentna selekcija donosi filmska ostvarenja koji s aspekta umjetničkog i produkcionog kvalieta obezbjeđuju cjelovit uvid u stvaralaštvo u kategorijama igranog i dokumentarnog filma. Jedan od njih je i istaknutog crnogorskog filmskog reditelja Živka Nikolića koji će nakon tri decenije doživjeti svoju premijeru”, rekla je Vlaović.

Katić je dodao da se filmski festival borio sa različitim izazovima, ali je uvijek odgovarao na najbolji mogući način i istrajao.

“Naša težnja je da ovako krupno djelo, kao što je filmski festival, u koji su generacije ulagale znanje i trud i ostavile nam ga kao amanet, razvijamo do mnogo većih razmjera u kvalitetu i prepoznatljivosti. Mogu čak da kažem i prestiža, jer on to zaslužuje”.

Ceremonija otvaranja ispraćena je i programom “Glumci pjevaju” u kojem se publika, zahvaljujući raspjevanim glumcima, prisjetila nekih od najznačajnijih kompozicija iz jugoslovenskih filmova.

Nakon toga je premijerno u Crnoj Gori prikazan film “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, koji sa italijanskom spisateljicom Klaudijom Botino potpisuje scenario. Prvi Šahmanovićev dugometražni igrani film nedavno je imao svjetsku premijeru na 39. Sarajevo Film festivalu, a publika na Kanli kuli velikim aplauzom je nagradila ostvarenje u kojem uloge tumače Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Hana Ivanišević, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Škrelji i drugi.

Bonus video: