Repertoar koji ih izvlači iz zone komfora

“Jedno veče kao u snu”- veče operskih arija i dueta biće održano večeras u Amfiteatru u Luštica Bay Marina naselju, a program izvode Antonia Vučinović i njena bivša profesorka Milica Milanović

2860 pregleda 313 reakcija 0 komentar(a)
Antonia i Milica, Foto: Luštica Bay
Antonia i Milica, Foto: Luštica Bay

Veče operskih arija i dueta pod nazivom “Jedno veče kao u snu” biće priređeno večeras od 21 čas u Amfiteatru u Luštica Bay Marina naselju. Iza selekcije operskih poslastica za sve ljubitelje opere, stoji mladi tivatski sopran Antonia Vučinović s bivšom profesoricom Milicom Milanović uz klavirsku pratnju Ane Mihaljević. Muzičko-scenski nastup upotpuniće baletski par Jana Jovićević i Luka Stefanović iz Madlenianum pozorišta Beograd. Program koji su priredile umjetnice zadovoljiće ukuse i vrsnih poznavalaca operske umjetnosti, ali i onih koji se tek upoznaju s magijom opere.

Ovo će biti Antonijin treći koncert u Luštici Bayu, a poseban kuriozitet je to što će binu dijeliti sa svojom bivšom profesoricom iz Muzičke škole “Vida Matjan” u Kotoru.

“Zasigurno jeste veća odgovornost na umjetniku koji se već nekoliko puta vraća na jedno isto mjesto i nastupa. Uvijek se radujem pozivu iz Luštice Baya i sa zahvalnošću uvijek težim da publici predstavim nešto novo. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo Luštica i ja ponosni na našu dosadašnju, uspješnu saradnju. Radujem se podijeliti novostečeno znanje iz Beča, te me uvijek raduje veliki odaziv publike, koji je iz godine u godinu sve veći, kazala je “Vijestima” Antonija koja je sama birala repertoar, te otkriva čime se vodila i koliko je nekad teško izabrati kompozicije koje će biti interesantne publici, ali i one manje poznate zahvaljujući kojima će ljubiteljima operskog zvuka predstaviti nešto novo:

“Uvijek je zahtjevno izabrati repertoar za koncert jer on, kao što ste i sami rekli, treba biti interesantan, a opet i novi. Kompozicije koje najčešće izvodimo na koncertima, zapravo nisu nešto čime se bavimo svakog dana i spremamo dugo, jer dinamika našeg posla zahtijeva da iz dana u dan mijenjamo kompozicije ili opere koje izvodimo. Volim što me ovakvi koncerti “natjeraju” da izađem iz svoje zone komfora i dublje istražim novi repertoar. Uvijek mi je do sada u biranju repertoara pomagala Milica, pa je ove godine posebno zadovoljstvo bilo pripremati naš prvi zajednički koncert, a glavna inspiracija bio nam je upravo naziv koncerta”, potvrdila je Vučinović, te dodala da li je zbog toga što će binu dijeliti sa bivšom mentorkom odgovornost veća:

“Milica ponosno prati moj rad i zaista imam njenu ogromnu podršku. Odgovornost jeste velika, ali ipak prevladava zadovoljstvo i sreća.”

Tokom ljeta ima dosta dešavanja, a tu je već više od deceniju i festival Operosa koji njeguje ovaj zvuk. Međutim, tokom godine ovakvih događaja nema, pa je zbog toga mladim umjetnicima mnogo teže da stekne iskustvo, ali i predstavi se na pravi način publici.

“Nikada nisam bila učesnik Operosa festivala, ali sam na istom čula jako dobre pjevače. Moja nada je i dalje ogromna, da Crna Gora prepozna potencijal mladih i talentovanih umjetnika i da dobiju više prilika, tokom cijele godine, a ne samo ljeti. Iskustvo daje scena, te ga ovdje i nisam imala priliku previše steći, ali sam svakako zahvalna na svakoj prilici koja mi je pružena. Presrećna sam što sam u Beču, vječitoj inspiraciji za jednog umjetnika, okružena sjajnim profesionalnim kolegama koji nesebično pružaju znanje. Radujem se novim prilikama i projektima i s nestrpljenjem ih očekujem”, ističe Vučinović, dok se nastupu sa svojom bišom učenicom raduje i Milica Milanović.

“Sigurna sam da bi svaki profesor bio ponosan kada bi njegov bivši đak, danas kolega kakva je upravo situacija sa mnom i Antoniom, stao rame uz rame sa njim, i zajedničkim snagama iznijeli neki projekat kao što ćemo večeras nas dvije nositi ovaj koncert. To je zaista najveće priznanje da vas bivši učenik pozove u zajednički projekat, da ste kao profesor dali sve od sebe, pružili sve svoje znanje i ljubav, i dali mu čvrst temelj za dalje”, ističe u razgovoru za “Vijesti” Milanović.

Večeras su na programu dueti i arije, a kao neko sa puno iskustva Milica je uvijek tu da pri izboru kompozicija pomogne svojim učenicima.

“Ovoga puta program smo birale zajedno. Svakako da dam Antonii sugestiju i savijet, ako do dileme dođe. Još i kao njen profesor u srednjoj školi uvijek sam voljela da pustim da sama istražuje, da argumentuje gdje i u kojoj ulozi se vidi. Smatrala sam da je to jedan od načina kako će istraživati i učiti. Nikada nisam željela da ugrozim njenu kreativnost i njen lični pečat. I danas to je moja praksa. Svi smo na neki način posebni i jedinstveni. Ponosna sam na Antoniine odabire i put kojim ide, smišljeno i polako. Jako puno radim sa mladim umjetnicima, posebno pjevačima i mogu potvrditi da je Antonia djeci, koja su na početku, velika inspiracija. Uvijek ponovim da iza svega toga stoji jako veliki trud još od prvog dana kada odlučiš da želiš biti operska pjevačica, odricanje, poštovanje raznih pravila, osluškivanje sebe, svog tijela, osjećaja, posvećenost... Tada je uspjeh neizostavan”, savjetuje profesorica koja smatra da je odabir repertoara najvažniji.

“Od odabira programa zavisi i ishod koncerta. Uvijek treba osluškivati našu publiku, ali i izvesti ono što i kako se zapravo očekuje od jedne operske pjevačice. Neki projekti koje sam radila u posljednje vrijeme vežu se za modernu muziku naših crnogorskih kompozitora. Možda se jednom na nekim od mojih koncerata nađe i nešto tako”, zaključuje Milanović.

Bonus video: