Festival "Ćirlicom": Sava Šumanović je bio "kralj" zlatnog doba jugoslovenske slikarske kulture

Centralna ličnost večeri o kojoj se govorilo bio je srpski slikar Sava Šumanović koji je ubijen od strane ustaša u prvoj polovini drugog svjetskog rata.

6163 pregleda 13 komentar(a)

Sinoć su na festivalu "Ćirilicom" bila predstavljena dva programa: film „Svetlost i senke - i umetnike ubijaju, zar ne?”, koji je premijerno prikazan krajem februara, i roman "Jelen noći" Dragana Jovanovića Danilova.

Centralna ličnost večeri o kojoj se govorilo bio je srpski slikar Sava Šumanović koji je ubijen od strane ustaša u prvoj polovini drugog svjetskog rata. Smatra se od mnogih israživača, koji su se bavili životon slikara, da bi ga mogli nazvati "kraljem" zlatnog doba Jugoslovenskog slikarstva između dva rata.

Film je potom osvojio niz nagrada, ukupno njih trideset, na filmskim festivalima u Južnoj Koreji, Dubaiju, Maleziji Saudijskoj Arabiji, Kataru, Grčkoj, Francuskoj, a stigli su i pozivi sa festivala u Londonu, Krajovi, Oslu i Bodenu. Ovo ostvarenje, rađeno poetikom slike, zvuka i tišine, jedinstveno je po tome što je autorski tim snimio više od 400 najznačajnijih originalnih Šumanovićevih umjetničkih djela koja se nalaze u galerijama Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima reditelja Dragoljuba Elčića ovo je neobičan film koji svojom poetskom i estetskom dimenzijom stvara šansu da pređe Drinu i ode u svijet.

Roman "Jelen noći" je bio tema druge polovine večeri i brojnu publiku je oduševio. Dragan Jovanović Danilov je govorio anegdote i zanimljive priče iz života Save Šumanovića. Kazao je da je naslov knjige izazov, putokaz i jasna indikacija čitaocu i naziv „Jelen noći“ dolazi iz Šumanovićevih snova u kojima je on sebe vidio kao jelena koji trči kroz noć.

Danilov, erudita i vrstan poznavalac slikarstva, pisac mnogobrojnih monografija o umjetnicima, spaja i izmiruje uzbudljivo prozno tkanje i brilijantno napisan dijaloški esej o Šumanovićevom slikarstvu.

Poznati ali i tajnoviti život Save Šumanovića, naročito njegov boravak u Parizu pružio mu je izvanredne mogućnosti za jedno romaneskno uobličavanje: „Jelen noći“ nije romansirana biografija, niti nekakva komemorativna proza, već jedan pripovjedani život, ali i fikcija.

Danilov dalje kaže da je njegov roman, kao i Vavilonska kula sazdan na fikciji.

"U mom romanu se laž izmišljenog i imaginiziranog prenosi kao istina. Međutim, osim toga što je fikcija, roman je i svjedočanstvo. Večeras, 27. septembra u 21 sat, je na festivalu književno veče čuvenog profesora, filosofa i teologa prof. dr. Bogoljuba Šijakovića koje nosi naziv "Prolegomena za vizantijsku filozofiju i pitanje hrišćanske filozofije".

Bonus video: