Glumac Lazar Nikolić oduševio publiku u crkvi Santa Maria in Punta

Veče pod nazivom "Slovenske elegije Izeta Sarajlića", veče pjesnika koji je bio član čuvenog udruženja intelektualaca "Krug 99" bilo je zaista pravo pjesničko osvježenje za ovogodišnji budvanski kulturni program

5250 pregleda 29 reakcija 2 komentar(a)
Nikolić, Foto: Festival Ćirilicom
Nikolić, Foto: Festival Ćirilicom

U kulturnom prostoru crkve Santa Maria u Starom Gradu sinoć su publici predstavljene pjesme velikog bosanskog pjesnika Izeta Sarajlića.

Stihove je u prepunoj sali čitao glumac Lazar Nikolić, koji je prije samo nekoliko dana odigrao maestralnu rolu u ovogodišnjoj produkciji Grada teatra "Radovan III", rimejku predstave Dejana Mijača iz 1996. godine i još starije kultne predstave Zorana Radmilovića.

Veče pod nazivom "Slovenske elegije Izeta Sarajlića", veče pjesnika koji je bio član čuvenog udruženja intelektualaca "Krug 99" bilo je zaista pravo pjesničko osvježenje za ovogodišnji budvanski kulturni program jer se rijetko dešava da glumci čitaju naljepše stihove jugoslovenskih pjesnika.

Lazar Nikolić
foto: Festival Ćirilicom

Izet Sarajlić je bio bosansko-hercegovački istoričar filozofije, esejista, prevodilac i pjesnik, rođen 1930. u Doboju.

D‌jetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja života, 2002. U Sarajevu je pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslovenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije „U susretu“. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati. Niko nije toliko uticao na savremeno bosansko-hercegovačko pjesništvo kao Izet Sarajlić, koji je bio i akademik.

Elegičnost kao najizrazitija crta Sarajlićeve emocionalnosti, njegovo poimanje života uopšte i ljubav kao neizbježni lajt motiv, često upućuju na romantičnu Jesenjinovu poeziju.

Lazar Nikolić
foto: Festival Ćirilicom

Široka otvorenost i ljubav prema cijelom svijetu odišu iz svakog njegovog stiha. Izvanrednu i trajnu popularnost njegova je poezija dostigla upravo zahvaljujući jednostavnosti izraza prožetog dubokom osjećajnošću.

Na večeri su govorili pjesnik Radomir Uljarević, osnivač festivala "Ćirilicom" i prof dr Aleksandar Jerkov. Za večeras je, u 21 sat, na Trgu između crkava, zakazan program "Okrugli sto: Kultura i modeli pomirenja" gdje učestvuju: Božena Jelušić, Alesandar Jerkov, Siniša Jelušić i drugi.

Bonus video: