Budvanska gospa nakon dva milenijuma trajanja dobija monografiju

Postoje brojne teorije o istoriji i nastanku ove ikone, ali je najfascinantnija ona da ju je naslikao upravo Sveti Luka. Nalazi se u Crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja i danas je zaštitnica grada Budve

8877 pregleda 139 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Prvi put u gotovo dva milenijuma svog trajanja čudotvorna ikona Budvanska gospa (Madona in Punta) dobija svoju ilustrovanu monografiju, edukativno štivo koje se bavi isključivo ovom nevjerovatnom relikvijom, a sve o tome biće rečeno danas u 21 sat.

Grupa autora se okupila na jedinstvenom poduhvatu kako bi opisala čudesni put ovog budvanskog materijalnog blaga, ikone koja je stara preko dvije hiljade godina, ako se uzmu u obzir navodi nekih autora da je ovu ikonu slikao Sveti Luka.

"Čudotvorna ikona Budvanska gospa (Madona in Punta)" je priručnik za djecu i omladinu koji su objavili JU Muzeji i galerije Budve i JU Narodna biblioteka Budve, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Budve, u ediciji „Enheleja“, i biće predstavljena večeras publici 7. Festivala "Ćirilicom" na Trgu ispod Citadele između crkava u budvanskom Starom gradu, sa početkom u 21 čas.

Ovu publikaciju objavljenu namjenski za festival predstaviće: mr Lucija Đurašković, doc. dr Predrag Zenović i Marinko Lugonja.

Budvanska gospa
foto: Vuk Lajović

Oslonjeni na bogata svjedočanstva hroničara i poštovaoca Budve, sudbinom Budve, njene zaštitnice Bogorodice i čudotvorne ikone ”Madona in Punta” bavili su se Marko Kentera, Marinko Lugonja i Zoran Mujbegović uz stručnu podršku i pomoć mr Lucije Đurašković, a knjiga je dostupna i u elektronskom formatu.

U uvodnom dijelu ističe se da je ova edicija namijenjena prije svega omladini, ali i svima ostalima:

"Otvoreni odgovori koje ova edicija pruža, od umjetničkih stilizacija i neobičnih ilustracija koje ih slikovito približavaju svijesti čitaoca, do tekstova koji kao da predstavljaju mozaik jedne epohe, neće ostaviti nikoga ravnodušnim i uvešće vas u čarobni svijet Budve".

Postoje brojne teorije o istoriji i nastanku ove ikone, ali je najfascinantnija ona da ju je naslikao upravo Sveti Luka. Pišući o simbolu vjere i kulturne baštine, u zaključku priređivači između ostalog navode:

Budvanska gospa
foto: Vuk Lajović

"Ikona Budvanske Gospe je postala i simbol duhovne snage za Budvane. Kroz burnu istoriju regiona, bila je stalni izvor inspiracije i utjehe, pružajući im nadu čak i u najtežim vremenima. Ona je svojom prisutnošću i moćima stvarno izvorište nade i snage duboko ukorijenjenih u dušama naših ljudi. I kroz sve promjene koje dolaze, njen značaj ostaje nepromijenjen, podsjećajući nas na trajnu moć ljubavi, vjere, umjetnosti i zajedništva".

Čudotvorna ikona Budvanska gospa nalazi se u Crkvi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja i danas je zaštitnica grada Budve. Svakog dana ovu crkvu obilazi stotine turista sa namjerom da saznaju priču o Budvi i njenoj istoriji.

Bonus video: