Izveli lijepu, atraktivnu i efektnu muziku

Gudački kvartet “Gosl” koncertom u ponedjeljak veče otvorio je muzički program KIC-a “Budo Tomović” i oduševio mnogobrojnu publiku

613 pregleda 0 komentar(a)
Sa nastupa, Foto: KIC Budo Tomović
Sa nastupa, Foto: KIC Budo Tomović

Privilegija da otvore muzičku sezonu u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, ali i puna velika sala bili su posebna inspiracija za gudački kvartet “Gosl” koji je preksinoć održao cjelovečernji koncert, na oduševljenje svih prisutnih.

Izražajne interpretacije i energičnost četiri mlada i talentovana muzičara koji su pokazali svu ljepotu kamerne muzike na poseban način su doprinijeli atmosferi i energiji koja je vibrirala salom, a o čemu svjedoče i povratne reakcije mnogobrojne publike okupljene u KIC-u.

Mladi sastav je oformljen prošle godine na Ljetnjem kampu za kamernu muziku koji KIC tradicionalno organizuje, a čine ga violinisti Luka Perazić, Viktor Huter, violista Petar Obradović i violončelista Sari Šaćiri.

Iskusni violista Petar Obradović trenutno je angažovan u Crnogorskom simfonijskom orkestru, ali je iznio posebnu zahvalnost i otvorenost za saradnju sa mladima koju KIC pokazuje.

Mnogobrojna publika oduševljena mladim  muzičarima
Mnogobrojna publika oduševljena mladim muzičarimafoto: KIC Budo Tomović

“Dobili smo privilegiju da otvorimo muzičku sezonu u KIC-u ove godine. Sve je bilo lijepo, a puna sala je posebna inspiracija za nas kada se nađemo na sceni. Nadamo se da ćemo kao ansambl moći da se održimo, iako imamo različite profesionalne dinamike. Povezani smo tim senzibilitetom i Podgoricom gdje smo svi muzički i ljudski stasali, ali i KIC-om koji uvijek ima sluha posebno za mlade umjetnike”, ispričao je Obradović.

Na programu kamernog ansambla bila su dva gudačka kvarteta: Feliksa Mendelsona (br.6, op.80) i Dmitrija Šostakoviča (br.9, op.117), a talentovana četvorka je svojom interpretacijom impresionirala podgoričku publiku.

“Na preporuku violiniste Luke Perazića smo izabrali Šostakovičev kvartet i nakon toga smo tražili djelo koje bi se uklapalo uz njega, senzibilitetom i energijom. Poslije smo saznali da oba komada dijele tu zanimljivu činjenicu da su oba pisana za žene. Nama su lično dosta dobro legli, jer smo puni energije i željni da uvijek nešto dokažemo i da se istaknemo”, ispričao je nakon koncerta violončelista Sari Šaćiri, a Huter dodaje:

“Za program smo izabrali lijepu muziku, dosta atraktivnu i efektnu. Ovo su stvari koje mi volimo da sviramo, a činilo nam se da će biti i osvježenje za publiku”, rekao je on i to se pokazalo tačnim.

Sa poklona
Sa poklonafoto: KIC Budo Tomović

Zadovoljstvo njihovim pristupom, reakcijama publike, ali i nastupom generalno, izrazila je i muzička urednica u KIC-u Maja Popović.

“Radujem se što je koncert protekao u divnoj atmosferi, bio je vrlo uzbudljiv program sa uzbudljivim interpretacijama gudačkog kvarteta ‘Gosl’. Ovaj ansambl je osnovan u krilu našeg projekta ‘Ljetnji kamp za kamernu muziku’, koji se ove godine održao po 12. put. Mladi muzičari koji čine ovaj ansambl su godinama na našem kampu, oni su se našli i povezali muzički i prijateljski. Mislim da je ovo jedan dobar ansambl koji ima svoju budućnost. U to smo se uvjerili na cjelovečernjem koncertu”, kazala je Popović.

Violinista Huter otkrio je i kako je izgledao proces od osnivanja ovog kvarteta, pa do uspješnog premijernog koncerta u KIC-u i naglašava da je za to najzaslužnija upravo Popović.

“Što se tiče našeg osnivanja, na neki način je za to najviše zaslužna urednica Maja Popović, zbog ‘Ljetnjeg kampa za kamernu muziku’ koji se održava svake godine na Ivanovim Koritima gdje smo prošle godine prvi put nastupali kao ansambl u okviru završnih koncerata kampa. Tako smo odlučili da kvartet ostane i da nastavimo da sviramo koncerte. Dogovorili smo prije nekih tri mjeseca da izaberemo program, ponovo smo se spremali na Ljetnjem kampu sa Dmitrijem Prokofjevim i Sretenom Krstićem”, ispričao je Huter, a na to se nadovezao i Perazić.

“Tokom cijele moje dosadašnje karijere KIC me je pratio i podržavao. Stvarno sam zahvalan Maji Popović i cijeloj instituciji što su mi dali priliku da sviram koncerte, kada niko drugi nije. Rade to za toliko mladih umjetnika, a mislim da je baš to stub razvoja muzičke kulture i svih nas kao muzičara”, kazao je violinista Luka Perazić.

Pijanista Aimo Pagin 29. septembra u KIC-u

Maja Popović je, kao muzička urednica u KIC-u, najavila i da će publika tokom predstojeće sezone imati mnoštvo prilika da uživa u kvalitetnoj muzici. Ona je kazala i da je jedan od ciljeva pokazati da klasična muzika može biti pristupačna i široj javnosti.

“Nakon ovog koncerta imaćemo jedno gostovanje koje organizujemo sa Ambasadom Rumunije u Crnoj Gori, a u pitanju je pijanista francusko-rumunskog porijekla Aimo Pagin. On će se tako prvi put predstaviti u Podgorici 29. septembra na velikoj sceni KIC-a i čućemo njegovo izvođenje uglavnom romantičarskog repertoara. Za oktobar pripremamo dva koncerta u okviru našeg poznatog koncertnog ciklusa “Mladi talenti”, u okviru čega ćemo predstaviti violinistu Milutina Radulovića i violončelistu Andreja Čivša Zakrajšeka”, najavila je Popović.

Bonus video: