O kontroverzi Nobelove nagrade

Predstava “Projekat Handke (ili Pravda za Petrove gluposti” biće izvedena večeras u 20 časova u KIC-u “Budo Tomović”, a zatim u Dodestu, u 22 časa slijedi “Majka zemlja”

5833 pregleda 5 komentar(a)
Scena iz predstave “Projekat Handke”, Foto: FIAT 2023
Scena iz predstave “Projekat Handke”, Foto: FIAT 2023

Pozorišna predstava o književniku Peteru Handkeu, koja ima za cilj da na njegovom primjeru kao laureata Nobelove nagrade istraži da li se i kako umjetnost cijeni i promoviše kada pređe granice osnovne pristojnosti, humanizma ili etike, na programu je večeras u KIC-u “Budo Tomović” u 20 časova.

Predstava “Projekat Handke (Ili Pravda za Petrove gluposti)” za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se Nobelova nagrada za književnost dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj dobro dokumentovanoj podršci Slobodanu Miloševiću - koji je umro dok mu je suđeno za ratne zločine u Hagu - podršci koja je dovela do njegovog govora na Miloševićevom grobu.

“Projekat Handke je pozorišna predstava o piscu koji je svojim knjigama i mišljenjima izmišljao i preokretao činjenice o ratovima u bivšoj Jugoslaviji; podsticao je i podržavao ideologiju ‘spaljene zemlje’; uspio pjevati hvalospjeve militantnim pjesnicima i filmadžijama pretvorenim u inženjere genocidnih projekata”, navodi se, između ostalog, u opisu.

Komad je režirala Berta Neziraj, a tim čini panevropski ansambl pisaca, izvođača i kreativaca iz Kosova, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, od kojih svako donosi jedinstvenu perspektivu ovom djelu.

Glumački ansambl čine glumci iz različitih država, među kojima je i mlada glumica iz Nikšića Anja Drljević, a tu su i: poznati glumac Arben Bajraktaraj porijeklom sa Kosova koji godinama već živi i radi u Francuskoj, zatim Ejla Bavčić, Adrian Morina, Klaus Martini, Verona Koxha.

Dramaturgiju je radila Biljana Srbljanović, a koreograf je Đerđ Prevazi, producentkinja Aurela Kadriu. Djelo je nastalo u produkciji “Qendra Multimedia” sa Kosova, u saradnji sa Mittelfest & Teatro della Pergola iz Italije, Teatrom Dortmund iz Njemačke, te Nacionalnim pozorištem Sarajevo i Internacionalnim pozorišnim festivalom MESS iz Bosne i Hercegovine.

U pratećem programu večeras je domaća produkcija “Majka zemlja” Dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice, a koja će biti izvedena u 22 časa u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”. Režiju potpisuje Minja Novaković, dramaturgiju Milana Matejić, muzičari su Ilija Gajević i Pavle Prelević, kostimografkinje Mia Đurović i Jelena Laban, a igraju: Jelena Đukić, Maja Čampar i Mirjana Spaić. Od 22.30 časova u dvorištu Kuslevove kuće muziku bira DJ Todoro.

Bonus video: