Očekuju da usklade poslovanje, ali ih o tome nijesu obavijestili

Bez konkretnih zaključaka o inicijativi Glavnog grada da FIAT i Underhill dobiju status festivala od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore

6565 pregleda 48 reakcija 1 komentar(a)
Direktorica FIAT-a Ana Vukotić, Foto: Duško Miljanić
Direktorica FIAT-a Ana Vukotić, Foto: Duško Miljanić

Ministarstvo kulture i medija (MKM) uvjereno je da će Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT, kao predložen za dobijanje statusa od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore, u narednom periodu uskladiti svoje poslovanje kroz uslove propisane Uredbom o kriterijumima za određivanje manifestacija i festivala od posebnog značaja, za kulturu Crne Gore. Kada se steknu svi propisani uslovi, pristupiće se potpisivanju tripartitnih ugovora između Ministarstva, Glavnog grada Podgorica i festivala, koji svojim trajanjem i načinom poslovanja zaslužuje ovakvu vrstu statusa.

To piše u odgovorima koji su “Vijestima” dostavljeni iz resora ministarke Maše Vlaović, a u vezi s pokretanjem procedure koju je početkom godine podnio Glavni grad Podgorica. Na konferenciji za medije uoči početka FIAT-a prisutni su bili vidno iznenađeni i oduševljeni inicijativom, ali i neupućeni.

Pored FIAT-a, inicijativa obuhvata i Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill, kazala je “Vijestima” sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice Ana Medigović.

Devet mjeseci od podnošenja inicijative, konkretnih zaključaka nema. Direktorica FIAT-a, Ana Vukotić rekla je “Vijestima” da ovim povodom niko iz MKM nije kontaktirao s njom, niti uputio bilo kakav zahtjev. Kaže i da je za inicijativu saznala tek na konferenciji za medije, šestog septembra.

Na upit “Vijesti” u vezi sa procedurom i komunikacijom sa ministarstvom, Medigović je rekla da su dogovoreni sastanci za dalji razvoj procesa.

“U odgovoru iz MKM, koji je stigao početkom februara 2023, navedeno je kako će se za pomenute festivale, shodno propisanim kriterijumima, razmotriti mogućnost dodjele predloženog statusa. Već su dogovoreni sastanci na kojima će se razmotriti mogući modeli saradnje i u narednom periodu javnost će biti informisana o zaključcima istih”, rekla je Medigović.

U odgovorima dostavljenim “Vijestima” iz MKM, nije precizirano da li su organizovali sastanke na ovu temu i kada, razmotrili inicijativu, donijeli neke zaključke.

“Glavni grad je, kao osnivač FIAT-a, iskazao interesovanje da festivali koje zajednički finansiraju sa MKM dobiju status festivala od posebnog značaja, te je tim povodom Ministarstvo kulture i medija u komunikaciji sa njima”, kažu i dodaju da je potrebno da festival “uskladi svoje poslovanje kroz uslove propisane Uredbom o kriterijumima za određivanje manifestacija i festivala od posebnog značaja, za kulturu Crne Gore”.

U Uredbi koja je dostupna na sajtu Vlade Crne Gore piše da se manifestacije i festivali od posebnog značaja za kulturu, određuju prema kriterijumima kao što je kontinuirano ostvarivanje programskih sadržaja od javnog interesa za kulturu, doprinos prepoznatljivoj međunarodnoj afirmaciji Crne Gore i njenog kulturnog i stvaralačkog potencijala, ostvarivanje kulturne raznolikosti, doprinos podsticanju i razvoju interkulturnog dijaloga i stimulisanju međuregionalnog i međunarodnog partnerstva i komunikacija, podsticaj novih formi umjetničkog izražavanja, prepoznatljivost kulturnog i edukativnog karaktera, organizovanost na partnerskoj osnovi s lokalnom samoupravom...

FIAT ima dovoljno argumenata za dobijanje tog statusa, sigurna je Vukotić, a Medigović podsjeća da ovo nije prva inicijativa.

“Treba napomenuti da je slična inicijativa Ministarstvu upućena i 2019. godine (konkretno za FIAT), kad je održano nekoliko sastanaka s tadašnjim rukovodstvom, ali do zvaničnog rješenja nije došlo jer je ubrzo uslijedila pandemija korona virusa, a potom i promjena rukovodstva u Ministarstvu”, rekla je ona.

Iz MKM poručuju da su otvoreni za saradnju kako bi se ovo pitanje što prije riješilo.

“S tim u vezi, MKM ostaje otvoreno za saradnju i komunikaciju sa Glavnim gradom, kao osnivačem festivala, kako bi se ovo pitanje riješilo na propisani način, u što skorijem periodu”, naveli su.

Bonus video: