Dubina emocija i majstorsko poigravanje njima

Predstavljena knjiza poezije "Drhtaj pera" Savke Gudović Parađina

2695 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pjesnikinja Savka Gudović Parađina poeziju doživljava kao slobodu i umijeće da osjećanja, razmišljanja i zapažanja iskaže igrom riječi, "a to kad uhvati ne pušta", kazala je ona predstavljajući svoju drugu zbirku poezije "Drhtaj pera".

Uz brojnu publiku i bogat program koji je emocijom dodirnuo prisutne, knjiga je predstavljena u Podgorici osmog septembra u punoj sali "Marko Miljanov" Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".

"Gudović Parađina slijedi unutarnji ritam oblikovanja svojih pjesama, ne preuzima oblik i formu, što je i danas prisutno u ovdašnjoj poeziji. Melodijska linija lirskog govora u gotovo svakoj pjesmi je sjedinjena sa sadržajem stihova i dosljedno sprovedena do zaokruženog i potpunog oblika u većini pjesama", kazao je pjesnik i član Udruženja književnika Crne Gore, Miljan Nikolić.

U osvrtu na autorkinu poeziju, pod nazivom "Razotkrivanje lirskog glasa u knjizi pjesama 'Drhtaj pera'", Nikolić dalje piše:

"Kako uspostaviti sebe, pjesnikinju u društvu kog određuje tradicijom utemeljen odnos polova, maskuloidni centripetalni sistem gdje mjesto ženskih likova u najznačajnijim književnim djelima duboko u sjenci glavnih, muških junaka? Savka kao odgovor na ovo pitanje, nudi nam zbirku pjesama svu prožetu nemirom ženskog lirskog glasa, u kom je u najvećoj mjeri svijet - kako onaj spoljašnji, zajednički svima nama, tako i svaki drugi, intimni, unutarnji svijet dat prevashodno iz vizure identiteta žene i njenog nastojanja da se u tom svijetu pronađe i ostvari".

Autorka dodaje da je važno da rukopis bude prepoznatljiv i kad ispod nema potpisa autora.

"Ljepota poezije je i u jednostavnosti, a svaka ljepota je jednostavna", kaže Gudović Parađina.

Predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano iz Bara, Labud Lončar, ukazao je da Savka koristi izvorne, skoro zaboravljene riječi, čime im "produžava život i značenje".

"Njenu poeziju obilježava dubina emocija i majstorsko poigravanje s njima. Zbilja na majstorski način kazuje kako nastaje drhtaj pera, iako je njeno pero precizno, čisto…", primijetio je Lončar, ukazujući i na posebni humor autorke.

Predsjednik podgoričkog Udruženja književnika, Milan Rajović, kazao je da se raduje njenim narednim djelima, a Gudović Parađina otkrila je da će nova knjiga biti namijenjena djeci. Jednu od odabranih pjesama za djecu na promociji je izrecitovala osmogodišnja Irina Barać, a stihove je govorila i Sonja Rakčević.

Bonus video: