U Nikšiću će u utorak biti predstavljeno djelo Žarka Komanina

Tribina „Svobodijada“, koju organizuje JU „Zahumlje“, održaće se u okviru „Septembarskih dana kulture“

1279 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U utorak veče će u Nikšiću, u sali „Zahumlja“, sa početkom u 19 časova, u okviru tribine „Svobodijada“ biti predstavljeno djelo proznog i dramskog pisca i dramaturga Žarka Komanina. O djelu Komanina govoriće prof. dr Lidija Tomić, akademik Jovan Delić, dr Radoje Femić i urednica tribine „Svobodijada“, književnica Milica Bakrač.

Komanin je rođen 1935. godine, u selu Drenoštica, u učiteljskoj porodici Jovanović. Uzeo je za svoje književno prezime Komanin, po plemenu Komani, u Katunskoj nahiji.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu. Prvu prozu (priča „Bjegunac“) objavio je 1956. godine u listu „Student“. Deset godina (1964–1974) je radio kao pozorišni kritičar u listu „Večernje novosti“, a preko 20 godina (1976–2001) kao dramaturg u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Lik i djelo Žarka Komanina
Lik i djelo Žarka Komaninafoto: JU Zahumlje

Autor je drama „Prorok“, „Pelinovo“, „Ognjište“, „Timočka buna“, „Vožd Karađorđe i knez Miloš“, „Godo je došao po svoje“, koje su izvođene u pozorištima širom bivše Jugoslavije. Objavio je romane „Kolijevka“, „Kostanići“, „Provalije“, „Prestupna godina“, „Gospod nad vojskama“, “Ako te zaboravim, moj oče“ i „Ljetopis vječnosti“, priče „Zakopano i otkopano“ i scenario za film “Jovana Lukina”. Prevođen je na francuski, ruski, slovački, makedonski, engleski, rumunski i italijanski jezik.

Njegov posljednji roman, „Ljetopis vječnosti“, za koji je dobio nagradu „Bora Stanković“, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2009. godine.

O njegovom književnom djelu objavljena je knjiga „Pelin Žarka Komanina“, autora Miloša Jevtića, zbornik radova „Ako te zaboravim, moj oče“, urednika Jovana Delića, i „Žarko Komanin - jezik, mit, literatura“, koju je uredila prof. dr Lidija Tomić.

Preminuo je u Beogradu 2010. godine, a sahranjen je u Nikšiću.

Tribina „Svobodijada“, koju organizuje JU „Zahumlje“, održaće se u okviru „Septembarskih dana kulture“.

Bonus video: