Izložba “Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori” na Cetinju

Izložbu organizuje Narodni muzej Crne Gore, u partnerstvu sa Fudbalskim savezom Crne Gore i Prijestonicom Cetinje

4632 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Pravi san velikih prijatelja - fudbal u Crnoj Gori” biće otvorena sjutra u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 19 časova. Izložbu, koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, u partnerstvu sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG) i Prijestonicom Cetinje, otvoriće predsjednik FSCG Dejan Savićević.

“Izložba se bavi temom fudbala u Crnoj Gori od pojave igre na našim prostorima, preko osnivanja prvih klubova, začetaka institucionalne organizacije i građenja infrastrukture, do današnjih prilika organizovanog sistema takmičenja i prisustva na globalnoj fudbalskoj mapi. U kulturnom i istorijskom kontekstu, fudbal je imao značajnu ulogu zbog svog emancipatorskog potencijala i moći podsticanja društvene mobilnosti, izgradnje određenih oblika identiteta i osjećaja pripadnosti i zajedništva. U tom smislu, on predstavlja i svojevrsnu refleksiju društva i kulturnu mapu veoma složenih međuodnosa”, navodi se u saopštenju.

Nevjerovatne priče, veliki broj protagonista koji su dijelili radost i tugu, san i veoma često surovu javu, kako na igralištu tako i van njega, često u ekstremno promjenljivim društvenim i političkim uslovima, čine taj “istorijski hod od preko sto godina” impresivnim, kažu organizatori.

“Stoga su se san i prijateljstvo izdvojili kao centralni motivi oko kojih su se grupisale čitave konstelacije najrazličitijih pojava i događaja kroz istoriju ovog sporta u Crnoj Gori, te je izložba pokušaj da se kroz njihovo markiranje i uvezivanje osvijetle specifičnosti i istorijska bit fudbala na našem prostoru. Izložba obuhvata arhivsku građu, fotografije, fudbalske memorabilije, kao i radove koji se bave ovom temom savremenih umjetnica i umjetnika Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Uroša Đurića i Tadije Janičića. Izložba je i izraz zahvalnosti i poštovanja svim nekadašnjim i sadašnjim protagonistima fudbalskog sporta koji su posvetili svoje vrijeme i život izgradnji zdravijeg društvenog tkiva”, navode organizatori.

U okviru pratećeg programa najavljeni su tematski razgovori, a prvi će biti održan 14. septembra u 18 časova, u CGU “Miodrag Dado Đurić” sa Urošem Đurićem, na temu “Društvena uloga fudbala na južnoslovenskim prostorima”.

Izložba će biti otvorena do kraja oktobra, svakim danom osim nedjeljom i ponedjeljkom.

Bonus video: