Veliki uspjeh predstave „Rat i mir“ u režiji Borisa Liješevića na Festivalu u Sankt Peterburgu

„Nijedno književno djelo ne iskazuje toliko iskrenih i dubokih misli o ljubavi, nasuprot današnjem čestom sentimentalno-površnom predstavljanju tog fenomena“, ukazao je Liješević i podsjetio na rečenicu iz „Zlih duha” Dostojevskog da će „ljepota (ljubav) spasiti svijet”

10239 pregleda 36 reakcija 1 komentar(a)
Detalj sa predstave "Rat i mir", Foto: narodnopozoriste.rs
Detalj sa predstave "Rat i mir", Foto: narodnopozoriste.rs

Gostovanje predstave „Rat i mir“, po slavnom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, u čuvenom Nacionalnom dramskom teatru Rusije „Aleksandrinski“ u Sankt Peterburgu na 14. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Aleksandrinski” izazvalo je ogromno interesovanje publike, a u prilog tome govori i podatak da su, za oba izvođenja – 18. i 19. septembra (ukupno 2000 mjesta), sve ulaznice rasprodate.

Oduševljena publika nagradila je u utorak veče cio ansambl velikim aplauzom, a izvođenju je prethodila pres konferencija na kojoj su, u prisustvu velikog broja medija, govorili upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, umetnički direktor Drame nacionalnog teatra Molina Udovički, reditelj Boris Liješević i umjetnički direktor Aleksandrinskog teatra Valerij Fokin.

Upravnik Svetislav Goncić zahvalio je domaćinima što su omogućili Narodnom pozorištu u Beogradu da, kako je naglasio, „na toj istorijskoj sceni izvedemo našu predstavu”, dok je direktorka Drame ocijenila da je ovo gostovanje kruna svih dosadašnjih gostovanja ovog komada, ali i podsticaj za punu posvećenost umjetničkog tima i cijelog ansambla.

Reditelj Liješević je istakao da nema dovoljno riječi kojima bi opisao svoje emocije i sreću što je „Rat i mir” pozvan da bude izveden na sceni ovog veličanstvenog pozorišta koje je, prema njegovom mišljenju, „jedno od najznačajnijih izvorišta modernog teatra”.

Uz podsjećanje da je rad na ovoj predstavi, čija je premijera održana prošle godine, dogovoran nekoliko godina, Liješević je primijetio da je roman za to vrijeme „dobijao na novim značenjima”.

„Nijedno književno djelo ne iskazuje toliko iskrenih i dubokih misli o ljubavi, nasuprot današnjem čestom sentimentalno-površnom predstavljanju tog fenomena“, ukazao je Liješević i podsjetio na rečenicu iz „Zlih duha” Dostojevskog da će „ljepota (ljubav) spasiti svijet”.

Bonus video: