Nagrada "Ilija Šobajić" slikaru Bojanu Pejoviću: "Nastojao sam da veoma nasilno, narušim autoritet rozog kvadrata"

Pejović je kazao da nagrađeni kolaž, "Roze vrtača", predstavlja kulminaciju njegovih dosadašnjih istraživanja koja je sprovodio na Akademiji i koja se tiču "konstrikcija modernog crnogorskog i generalno prostora"

2386 pregleda 46 reakcija 2 komentar(a)
Pejović ispred nagrađenog rada, Foto: Svetlana Mandić
Pejović ispred nagrađenog rada, Foto: Svetlana Mandić

Mladi slikar iz Podgorice, Bojan Pejović, dobitnik je prve likovne nagrade "Ilija Šobajić" koju je ustanovila Javna ustanova "Muzeji i galerije" Nikšić, povodom 70 godina od smrti rodonačelnika crnogorske grafike i crteža.

Nagrađeni rad
Nagrađeni radfoto: Svetlana Mandić

Tako je ocijenio žiri u sastavu Mirko Toljić, Ratko Odalović i Veselin Barović.

Prema riječima Toljića, odluku nije bilo lako donijeti jer se više radova mladih umjetnika izdvojilo svojom inovativnošću i istraživačkim duhom.

"Ti radovi imaju budućnost, a nagrađeni rad je jedan od njih", kazao je Toljić.

Toljić
Toljićfoto: Svetlana Mandić

Pejović, koji je završio slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i upisao postdiplomske studije u Ljubljani, kazao je da nagrađeni kolaž, "Roze vrtača", predstavlja kulminaciju njegovih dosadašnjih istraživanja koja je sprovodio na Akademiji i koja se tiču "konstrikcija modernog crnogorskog i generalno prostora".

"Kao i ispitivanje autoriteta kvadrata kao forme od koje nijesam mogao da pobjegnem. Na samoj slici sam nastojao, da veoma nasilno, narušim autoritet glavnog rozog kvadrata, po kojem slika nosi i ime, međutim, na kraju sam zaključio da to nijesam uspio, već sam uspio samo da ga afirmišem. Vjerujem da je žiri primijetio da ta slika ima određenu satiru, humor i samosvjesnost", kazao je Pejović koji je dobio plaketu i novčani iznos.

Uvjeren je da će manifestacija rasti, jer, kako je kazao, nagrada "Ilija Šobajić" treba da ostane kulturno dobro Crne Gore i da samo ide jače, ali i da bude odskočna daska mladim umjetnicima.

"Svi mi učesnici konkursa smo dokazali da smo spremni da radimo i da se u kratkom roku odazovemo na konkurs. Ovo su skromni počeci nagrade koja će tek nastaviti u svojoj jačini", kazao je mladi umjetnik koji je prošlog ljeta imao prvu samostalnu izložbu.

Priznaje da se i dalje traži na umjetničkom polju, ali se i nada da će ljubitelji umjetnosti moći da svjedoče njegovom slikarskom „rastu“.

"Nakon dvije godine u Ljubljani, vraćam se nazad jer crnogorska poetika je moja poetika i tako želim da bude", poručio je dobitnik prve nagrade "Ilija Šobajić".

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da značaj porodice Šobajić ne treba posebno isticati, ali treba stalno obnavljati.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Zahvalio se direktorici JU "Muzeji i galerije", Vesni Todorović, što je "osjetila potrebu da na viši nivo izdigne sjećanje na lik i djelo Ilije Šobajić" i što je smatrala da nije dovoljno da jedna galerija nosi njegovo ime.

Konkurs za nagradu, čiji je cilj da se oda počast Šobajiću i vrednuje njegovo djelo, ali i da ustanova pokaže da "podržava i pomaže umjetnost i umjetnike", bio je namijenjen umjetnicima koji stvraju u Crnoj Gori.

Nagrada će, smatra direktorica JU "Muzeji i galerije", Šobajićevo ime i sjećanje na njegov značajan doprinos crnogorskoj likovnoj sceni trajno vratiti u "našu kulturnu svijest".

Zahvalila se umjetnicima što su, makar na trenutak, skrenuli pažnju sa svakodnevnih i profanih stvari na umjetnost i na duh stvaralačke energije koja je ljekovita za svako društvo.

"Umjetnost je najveći vaspitač naroda i čovjeka, kako je to Nadežda Petrović napisala u svom prikazu jedne izložbe. Učesnici ove izložbe su svoje priče i svoja viđenja raznih umjetnički univerzalnih tema spakovali u različite struktutre i forme", kazala je Todorović.

Todorović
Todorovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je istakla, umjetnici, koristeći razne pristupe i poetike, postavljaju pitanja, kritikuju svijet u kome živimo, ukazuju na nešto važno.

"Nagone nas da razumijevajući likovnu činjenicu sami pročitamo i razumijemo simbole i izoštrimo sopstveni vid. Neke od tih tema su, prisustvom ljudskog u sebi, zanimljive i snažne, iako suprostavljene jedne drugima, uspjele da nadiđu svoj format ili granicu svoga rama, i da duboko uđu u polje posmatrača ostavljajući mu slobodu da stvara pretpostavke", kazala je Todorović.

Prema njenim riječima, umjetnost ne podrazumijeva samo umjetničko djelo, već i sposobnost ljudi da se odnose prema njemu kao umjetničkom djelu.

"Bez toga umjetničko djelo je mrtvo, a bez estetskog razvoja svog bića mrtva je čovjek. Zato su izložbe, likovni saloni i konkursi neophodni, a talentovani pojedinci više od onoga što su dobili moraju dati. U tome se ogleda zakon stvaralaštva", poručila je direktorica JU "Muzeji i galerije".

Podsjetila je da su početkom godine organizovali izložbu radova Ilije Šobajića u Legatu Petra Lubarde u Beogradu, kao i da je nedavno je izašla iz štampe monografija "Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog", koju je napisao slikar kustos Luka Đukanović.

Izložbu su, u sklopu "Septembarskih dana kulture" organizovali JU "Muzeji i galerije" i Opština Nikšić.

Bonus video: