Platon sve vrijeme gleda i zna budućnost

Nova predstava Dramskog studija prazan prostor “Država, zamislite”, biće premijerno izvedena u subotu u njihovim prostorijama u Podgorici

3561 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Premijera predstave “Država, zamislite” u produkciji Dramskog studija Prazan prostor, biće izvedena u subotu, 23. septembra u njihovom prostoru u Podgorici u 20 časova, a repriza je zakazana za nedjelju u isto vrijeme i na istom mjestu.

“Predstava je rađena u formi performans-predavanja, a tekstualno polazište nalazi u čuvenom Platonovom dijalogu Država (ili O pravičnosti). U okvirima neuobičajene forme za prilike na našoj pozorišnoj sceni, ova predstava preispituje neke od osnovnih političkih i društvenih pojmova koje Platon izdvaja, razvijajući ih u današnjem lokalnom i globalnom kontekstu”, navodi se u saopštenju.

Formu performans-predavanja Prazan prostor već niz godina istražuje u odnosu na različite ciljne grupe. Autorski tim predstave “Država, zamislite” čine: režiser Ilija Gajević, dramaturškinja Milana Matejić, kostimografkinja Lina Leković, izvršna producentkinja Marija Backović, dizajnerka plakata Ivana Vujošević. U predstavi igraju Bogdana Kostić i Slaviša Grubiša.

foto: Privatna arhiva

Priče neophodne za uspostavljanje jedinstva i solidarnosti

Reditelj Gajević je izjavio da je osnovni motiv za postavljanje ovog teksta njegova literarna vrijednost, te snaga u pričanju priča koje su jednom društvu neophodne za uspostavljanje jedinstva i solidarnosti.

“Iako Platon piše u dijaloškoj formi, njegov dijalog ima malo veze sa dramskim dijalogom koji danas podrazumijevamo u pozorištu. Upravo sam zbog toga mislio da je potrebno da se poslužim drugim žanrom, koji se nalazi u graničnom području dramskog, a koji je istovremeno jako blizak mom senzibilitetu. Želio sam jednu čistu scensku situaciju i čist odnos prema publici koji može da otvori prostor da pričanje priča postane centralni događaj ove predstave. Mislim da su priče važan mehanizam koji omogućava da vidimo da su stvari i odnosi oko nas umjetni, te da su podložni promjenama. Istovremeno, priče mogu da probude fascinaciju i motivaciju za stvaranje promjene koju želimo što ih čini vrlo moćnim političkim sredstvom”, kazao je on.

Država, Država zamislite, Platon, Dramski studio Prazan prostor
foto: Privatna arhiva

Dramaturškinja Matejić kazala je da je ovo prvi put da se susreće sa tako obimnim, proznim antičkim tekstom u pozorištu.

“Raditi Platona i to Državu na kojoj se temelji čitava današnja civilizacija, poprilično je veliki zalogaj za nekog ko je na samom početku svog profesionalnog razvoja. Međutim, upravo je taj temelj mene radovao i privlačio, da ne kažem i uzbuđivao. Fascinantno je koliko se malo stvari i na koji način promijenilo u odnosu na prije 2.500 godina, kada ovo djelo nastaje. Ta univerzalnost, taj osećaj kao da Platon sve vrijeme gleda i zna budućnost, ostavlja definitivno na mene najveći utisak. Nevjerovatno mi je bilo i to što njegov jezik nije toliko arhaičan koliko bismo očekivali od jednog antičkog kapitalnog djela. I to je bila takođe olakšavajuća okolnost”, rekla je ona.

Možda mladi stvore državu u kojoj bi voljeli da žive

Dramski studio Prazan prostor prepoznat je i po pedagoškom i obrazovnom radu sa mladim ljudima, pa je jedno od prvih pitanja koje postavljaju sebi na početku svakog novog procesa to kako će tema da komunicira sa mladima. Glumac i član Praznog prostora Slaviša Grubiša svjestan je da je mladima tema države neatraktivna, odnosno atraktivna samo na nivou nacionalističkih narativa koji su u našem društvu dominantni.

“Mi se svakako tim narativima nismo služili niti se mnogo njima bavili. Jedan od naših zadataka je da mlade u publici navedemo da o samoj državi, kao nekoj vrsti zajednice pojedinaca, počnu da razmišljaju iz nekog drugog ugla, te da razmisle kakva je to država u kojoj bi voljeli da žive. Možda je onda i stvore”, objasnio je on.

Kostić smatra da su se teme koje su pronašli u Platonovoj “Državi” u procesu prirodno razvijale i proizilazile jedna iz druge, baš onako kako je to i u antičkom dijalogu slučaj.

“Obrađivali smo ih kroz lični materijal koji smo predstavljali na različite načine, kako u misaonom, tako i u pozorišnom smislu. U odnosu na to, glumački proces je tekao isto tako prirodno zato što je u pitanju intimni materijal koji se spontano nametnuo kroz sadržaj na koji sam se fokusirala. Ovo nije bio uobičajen glumački zadatak, ali je isto tako izazovan i uzbudljiv, zato što podrazumijeva drugačiji pristup, ali ne izopštava dramske elemente. Koristili smo minimalistička sredstva koja na svojevrstan način olakšavaju čitavu stvar, ali isto tako prebacuju fokus na čovjeka i njegovu dušu”, rekla je ona.

Ovom produkcijom Dramski studio Prazan prostor nastavlja da osnažuje nezavisnu pozorišnu produkciju u Crnoj Gori i otvaraju prostore autorskim timovima koji teže istraživačkim i eksperimentalnim procesima.

Iščašeni element u kostimu

Lina Leković je kostime gradila u odnosu na formu performans-predavanja.

"Kostim doprinosi tome da izvođači čim stupe na scenu odaju određeni autoritet, ali da nam istovremeno budu bliski i pristupačni. U startu sam željela neki iščašeni element u kostimu, koji će uputiti na to da izvođači koje gledamo nisu pravi profesori, da su na neki način izmješteni, te da će povremeno pokušati i da nas zavedu. Takođe, kao inspiracija su mi poslužili i određeni antički elementi, u odnosu na Platonovo doba", ispričala je.

Bonus video: