SAD vratile slike Egona Šilea koje su ukrali nacisti

Američke vlasti procijenile su vrijednost slika na 8,9 miliona eura

7357 pregleda 1 komentar(a)
Foto: egonschieleonline.org
Foto: egonschieleonline.org

Američke vlasti vratile su nasljednicima porodice austrijskih Jevreja slike čuvenog slikara Egona Šilea. Stručnjaci prepostavljaju da su slike oteli nacisti.

Sedam dijela austrijskog ekspresioniste Šilea (1890-1918) dobrovoljno su predala tri američka muzeja i jedan privatni kolekcionar.

Slike su vraćene nasljednicima austrijskog kabaretiste i kolekcionara Frica Grinbauma, rekao je tužilac Menhetna Alvin Breg.

"Fric Grinbaum je bio čovjek izuzetne dubine i duhovnosti i njegova uspomena živi i kroz umjetnička djela koja su napokon vraćena njegovim rođacima", rekao je Breg.

"Nadam se da ovo može da bude podsjećanje da, bez obzira na strašne smrti i razaranja koje su izazvali nacisti, nikada nije kasno da se nešto popravi i da se razmišlja kako je to do današnjeg dana uticalo na njihove porodice", dodao je Breg.

Prema navodima tužilaštva, Grinbaum je u svojoj kolekciji imao stotine umjetničkih djela, uključujući i više od 80 slika Egona Šilea.

Grinbauma su nacisti uhapsili pošto su umarširali u Austriju 1938. i natjerali ga da upravljanje imovinom prenese na svoju ženu.

Grinbauma su 1941. ubili u logoru Dahau, a njegovu ženu primorali da preda cijelu kolekciju.

Američke vlasti procijenile su vrijednost slika na 8,9 miliona eura.

Jedan od Grinbaumovih nasljednika Timoti Rajf izjavio je da je rad istražitelja na pronalaženju slika bio hrabar, pravedan i vjerovatno jedinstven u svijetu.

Bonus video: