Strpljenje i „rekordni rokovi”

Ako je uspjeh to što je kamen temeljac postavljen godinu i po nakon što je srušena stara škola - i dvije i po godine nakon što je Uprava prvi put obavijestila Ministarstvo o problemima - onda Mašalah!

2006 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti postavljanja kamena temeljca buduće OŠ "Vladimir Nazor" u Maslinama, Foto: Jelena Kočanović (vijesti.me)
Sa svečanosti postavljanja kamena temeljca buduće OŠ "Vladimir Nazor" u Maslinama, Foto: Jelena Kočanović (vijesti.me)

Eh da je Titu, maršalu, da se digne, pa da vidi kako se danas projektuju/dizajniraju, grade i otvaraju osnovne škole na teritoriji nekadašnje Socijalističke Republike Crne Gore - koja je, za Titovoga vakta, tvrde zli jezici, važila za najnerazvijeniju i najsiromašniju od šest republika u sastavu SFRJ - Titove Jugoslavije.

A kako stvari vezano za tzv. teške teme - da ne nabrajam - definitivno miruju, u isčekivanju da mandatar Spajić sastavi novu vladu - riješih da iskoristim ovaj in-between momenat, što bi reklo, i da nekoliko narednih tekstova posvetim školskim objektima: novoj, ako-bog-da, školi u Maslinama, zatim nedavno otvorenoj školi u Bijelom Polju i, na koncu, u funkciji višnjice na torti - tzv. Konkursu za izradu idejnog arhitektonskog rješenja osnovne škole u City Kvartu u PG - s tim akcenat ovoga puta ipak neće biti na arhitekturici - biće riječi i o arhitekturici, naravno - ali me u ovom trenutku više zanima tzv. društveno politički ambijent koji porađa našu arhitekturicu (mladu).

***

“Nakon brojnih osuda, kritika, pohvala, uspjeha (uspjeha! - kakvih uspjeha? - op.a.), evo danas, kako smo i obećali (bilo je tu obećanja i obećanja - op.a.), počinju radovi na izgradnji nove zgrade Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Podgorici!” - rekao je gospodin Vojinović, ministar prosvjete, obraćajući se okupljenima na svečanosti postavljanja kamena temeljca, koja je bila upriličena 26. avgusta tekuće godine u Maslinama.

Ako je uspjeh to što je kamen temeljac postavljen godinu i po nakon što je srušena stara škola da bi se na njenom mjestu gradila nova - i dvije i po godine nakon što je Uprava OŠ “Vladimir Nazor” prvi put obavijestila Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, odnosno tada aktuelnu ministarku - odavno zaboravljenu Vekicu - da je primijetila da su zidovi na trećem paviljonu škole napukli - onda Mašalah!

Rušenje OŠ “Vladimir Nazor”
Rušenje OŠ “Vladimir Nazor”foto: TV Vijesti

“Dragi učenici, dragi roditelji”, nastavio je ministar, “hvala vam na strpljenju i vjeri da će gradnja škole početi!” - uz opasku sa moje strane da će agonija učenika i roditelja trajati, ako je vjerovati najfreškijim obećanjima, još najmanje godinu dana.

Nakon što je izrazio žaljenje “što ovaj trenutak nije došao ranije”, nezaobilazni gospodin Abazović, predsjednik Vlade (u tehničkom mandatu), ipak je konstatovao da je sve urađeno “u rekordnom roku” - o da, da - i izrazio nadu da će “djeca doživjeti da narednog 1. septembra uđu u novu školu” - uz podrazumijevajući, udarnički “angažman svih institucija, izvođača radova i uz podršku naših evropskih partnera” - bez obzira na to što je ugovoreni rok za izgradnju nove škole - cijelih 17. mjeseci.

Ujedinjeni smo, dakle, u vjeri da će “podstanarska agonija” djece iz Maslina - koja nastavu pohađaju na tri lokacije: u nekadašnjoj gimnaziji “Luča” u Doljanima, u OŠ “Marko Miljanov” na Koniku i u novoj OŠ “Novka Ubović” u Tološima - biti okončana u najskorije vrijeme.

***

A sve je počelo sredinom februara 2021. godine, kada je Uprava OŠ “Vladimir Nazor” obavijestila MPNKiS - da je došlo do oštećenja na konstrukciji trećeg paviljona škole - da su se, konkretno, pojavile pukotine u zidovima - a pominjane su, nezvanično, i pukotine u temeljima, te da voda zuri kroz utičnice - što je rezultiralo zatvaranjem paviljona.

Ministarstvu je trebalo nekih dva mjeseca da se oglasi. “U namjeri da ostvari kompletan uvid u stanje svih objekata škole”, stoji u saopštenju koje je objavljeno 5. aprila 2021. godine, “MPNKiS će angažovati Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore. Do završetka ispitivanja i formiranja mišljenja Građevinskog fakulteta, odlučeno je da se, osim paviljona tri, ne koriste ni ostali objekti škole. (...) Nakon cjelovitog sagledavanja stanja svih objekata škole, biće preduzeti dalji koraci, a javnost o njima upoznata”. Molim lijepo...

Ministarstvo se ponovo oglasilo saopštenjem koncem maja 2021. godine - nakon, kako rekoše, “sve učestalijih obraćanja roditelja u vezi sa stanjem podgoričke OŠ Vladimir Nazor”.

“Nakon što je uprava OŠ “Vladimir Nazor” obavijestila Ministarstvo o određenim građevinskim anomalijama (! - op.a.) u pojedinim prostorijama zgrade”, stoji u tom saopštenju, “koje bi mogle biti bezbjednosno rizične po nastavnike i učenike, Ministarstvo je preduzelo hitne mjere (! - op.a.) kako bi stručne službe izvršile vizuelnu i tehničku kontrolu nastavne zgrade i dale profesionalno mišljenje sa posebnim osvrtom na bezbjednost. Građevinski fakultet UCG je izvršio ispitivanje i snimanje stanja i procijenio da objekat ne pruža potrebne bezbjednosne standarde da bi u njemu moglo da se nastavi održavanje nastave. Shodno navedenom, MPNKiS preduzima sve neophodne mjere kako bi se u što skorijem roku pronašlo rješenje tekućeg problema, očekujemo da to bude u najskorije moguće vrijeme (! - op.a.), na način na koji bezbjednost učenika, koja nam je svima prioritet, neće biti dovedena u pitanje. Ovim putem, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, moli za strpljenje učenike, roditelje učenika i nastavnike Škole “Vladimir Nazor”, jer vjerujemo da nam je svima jasno da je ovo problem koji nije lako riješiti čak i da Ministarstvo raspolaže finansijskim sredstvima koja bi mogla biti usmjerena za saniranje ovako krupnih građevinskih zahvata na navedenom objektu”.

Stvari su mirovale do 16. septembra iste godine, odnosno do početka nove školske godine, kada se pojavila zvanična informacija iz MPNKiS da OŠ “Vladimir Nazor” u Maslinama - stara škola - neće biti ni sanirana, ni rekonstruisana - nit’ je snijeg, nit’ su labudovi - nego srušena - i da će se na njenom mjestu graditi nova škola - koja će koštati, procijenjeno je, po svemu sudeći odoka, jer nije pominjan nikakav elaborat, a nije postojalo ni idejno rješenje - pet miliona eura.

“U dogovoru sa roditeljima i stručnjacima, odlučeno je da je mnogo bolje rješenje izgradnja nove škole, nego rekonstrukcija postojeće. Novac za izgradnju je obezbijeđen mimo budžeta, pa se neće koristiti iz suficita u državnoj kasi”, poručili su iz MPNKiS - i dodali da bi sanacija, “koštala oko tri i po miliona eura” - tako da...

Na stranu to što iz MPNKiS nijesu osjetili za shodno da u tom trenutku pomenu idejno arhitektonsko rješenje budućeg objekta škole u Maslinama - zaboravili su arhitekturicu - što je bio sasvim jasan signal da je naša arhitekturica posljednja rupa na svirali.

***

Majstor Žile - zvani Deus ex machina - u to vrijeme Glavni državni ćata za arhitektonske rabote i priključenija - na scenu stupa, fanfare molim: 6. novembra iste te vesele 2021. godine! - o čemu će biti riječi u narednom broju.

Bonus video: