Jesenji sajam knjiga u Nikšiću: Zajednica koju zanima ne ono što nas dijeli, već ono što nas spaja

U Nikšićkom pozorištu sinoć otvoren III Jesenji sajam knjiga „Anderva book“ koji će trajati do 27. septembra

5670 pregleda 4 komentar(a)
Jesenji sajma knjiga "Anderva book" u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Jesenji sajma knjiga "Anderva book" u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

„Književnost, umjetnost pripovijedanja, uvijek je služila kako za izgradnju kolektivnih identiteta, tako i za njihovu kritiku – pomagala je i pomaže nam da shvatimo ko smo, ali i ko su drugi. Književnost služi za razmjenu iskustava na svima razumljiv način, govoreći o najvažnijim stvarima koje su upravo zbog toga svima zajedničke. Pisanjem, prevođenjem, objavljivanjem, čitanjem i razmjenom naših čitalačkih iskustava, gradimo transnacionalnu zajednicu – zajednicu ljudi koje zanima ne ono što nas dijeli, već ono što nas spaja“, kazao je sinoć poljski pisac i prevodilac Maciej Plaza prilikom otvaranja trećeg Jesenjeg sajma knjiga „Anderva book“ u Nikšiću.

Ta zajednica o kojoj Plaza govori do 27. septembra biće, u gradu pod Trebjesom, okupljena oko knjige koja spaja, manifestacije koja oplemenjuje dušu, oko čitanja i pisanja.

Jesenji sajma knjiga 'Anderva book' u Nikšiću
Jesenji sajma knjiga "Anderva book" u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

Ovogodišnji slogan Sajma, koga organizuje Narodna biblioteka „Njegoš“, u saradnji sa Opštinom Nikšić i Ministarstvom kulture, je „Carpe diem carpe librum“ (Iskoristi dan, zgrabi knjigu).

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je otvorio manifestaciju, kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što se Sajam, koji je svoj život započeo prije tri godine, razvija i raste spajajući prošlost i sadašnjost, kako i sam naziv manifestacije, „Anderva book“, govori.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

„Univerzalna srž ovog Sajma koja seže u daleku prošlost i ono najvrijednije donosi u sadašnjost koju živimo, ostavlja zapis za budućnost koju ćemo zajedno da gradimo“, kazao je Kovačević.

Istakao je da je Sajam prva manifestacija koju je nova lokalna vlast uspostavila i da je zbog toga i poseban. Čestitao je direktorici Biblioteke, Bojani Obradović na uspješno realizovanom projektu, uz konstataciju da su, da ništa drugo iza njegovog i njenog mandata ne ostane osim Sajma „Anderva book“, postigli mnogo.

I ove godine će, prema riječima Obradović, na jednom mjestu biti značajni izdavači, institucije, pisci, univerzitetski profesori, umjetnici i predstavnici nevladinog sektora, a sve „u cilju promocije vrijednosti sadržanih u čitanju“.

Obradović
Obradovićfoto: Svetlana Mandić

„Još od prvog Sajma knjiga 'Anderva book' istrajni smo u kampanji čitanja, te su u vezi sa tim i temeljne vrijednosti koje JU Narodna biblioteka ,Njegoš' baštini kroz ovu manifestaciju: multikulturalnost i njegovanje ideje međukulturalnog dijaloga kao uslov građenja naprednog društva, promocija znanja, obrazovanja i nauke, afirmativan odnos prema vrijednostima sadržanim u simbolici knjige, kulture i umjetnosti, kao i posvećenost u sprovođenju ideje koja je sadržana u ovogodišnjem sloganu Sajma 'Carpe diem carpe librum', jer jedan dan nikako ne može biti u potpunosti i na pravi način iskorišten ako nije posvećen čitanju i promišljanju o onom što čitamo“, poručila je Obradović.

U Nikšićkom pozorištu, gdje se Sajam održava, pored pratećeg programa namijenjenog odraslima i djeci, nalaze se i štandovi gdje ljubitelji pisane riječi mogu naći izdanja 13 izlagača.

Nakon pozdravnih govora, sinoć su nastupili gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević, dok je program vodila Nina Marković. Da prostor Sajma bude oplemenjen i umjetničkim djelima potrudio se slikar Mišo Vemić.

Marković
Markovićfoto: Svetlana Mandić

Druženja s piscima, promocije knjiga, književni dijalozi, tribine

Segment za djecu svakog dana počinjaće tačno u podne, dok će segment za odrasle biti sastavljen iz tri programa (u 16h, 17,30 i 19 časova), osim završnog dana (27. septembra) kada će u 13 časova biti organizovana panel diskusija „Revolucija ženskih prava“.

Prvog dana Sajma u segmentu za djecu nastupili su dječiji hor „Zahumlje“ i članovi kluba „Art Viva Dance“ (učenici OŠ „Luka Simonović“), drugi dan je rezervisan za Klub malih-velikih pisaca i promociju njihove knjige „Svijet se vrti kao čigra, pisanje je dječija igra“, dok će se sjutra učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ i Ana Milović Jasikovac baviti temom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Za utorak, 26. septembar, planirano je druženje sa dječijim piscem Dejanom Đonovićem.

U segmentu za odrasle gosti Sajma danas će bili prof. dr Janko Andrijašević, poljski pisac i prevodilac Maciej Plaza i Marko Šelić Marčelo. Za sjutra su najavljene promocije knjiga „Rok poeta Milan Mladenović“ Zlatomira Gajića, literarnih biografija

Dragana Lakićevića Lakasa, „Portret političara u mladosti“ i „Roman o Biljani“, kao i „Nadziranje demokratije“ prof. dr Slaviše Orlovića.

U utorak je planirano predstavljanje novog romana Zorana Živkovića „Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajlovića“, zatim književni dijalog sa prof. dr Sonjom Tomović Šundić, kao i promocija romana „Unutrašnje more“ autorke Danice Vukićević, koja je dobitnica NIN-ove nagrade za prošlu godinu.

Na panel diskusiji „Revolucija ženskih prava“, koja će u srijedu, 27. septembra, zatvoriti Sajam, učestvovaće Margareta Bašaragin, Slavenka Drakulić, Božena Jelušić, Branka Bošnjak, Marina Vujačić, Bojana Jokić i Fana Delija.

Bonus video: