Šta radi leptir u ramu?

Promocija knjige pjesama Krsta Giljena biće održana večeras u KIC-u “Budo Tomović”

849 pregleda 3 komentar(a)
Foto: KIC Budo Tomović
Foto: KIC Budo Tomović

Zbirka poezije “Leptir u ramu” Krsta Giljena biće predstavljena večeras u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, u Multimedijalnoj sali, u 19 časova. O knjizi će, sa autorom, govoriti urednica i recenzentkinja Jovana Bojović.

Prva samostalna knjiga poezije Krsta Giljena objavljena je na prošlogodišnjem konkursu “Ratkovićevih večeri poezije”, u Bijelom Polju.

“Leptir, kažu, ne živi duže od jednog dana. Ali u toku tog jednog dana, šarenim ili jednobojnim krilima preleti ogromna prostranstva. Osim ako nije u ramu, kao u prvoj pjesničkoj zbirci Krsta Giljena. O čemu je zapravo riječ u ovoj knjizi, pitate se, dok vas pjesma, jedna po jedna, polako uvlači u svoj, već od samog starta čudesan, zbunjujuć, nesiguran, a opet hrabar svijet”, piše Bojović i dodaje:

“Iako naslov i pjesma po kojoj je naslovljena zbirka, možda na to ukazuje, Krsto Giljen u svom poetskom rukopisu ne govori o zatočeništvu, makar ne samo o zatočeništvu. Jer nije njegova poezija niti njegovo poetsko biće zarobljeno, ili je po najmanje zarobljeno nekakvim granicama i okvirima. Pa zašto je onda leptir u ramu, i šta tamo radi taj leptir? Može li se u ramu letjeti ili može li se letjeti ukoliko ste umrtvljeni?”, navodi Bojović u recenziji.

Krsto Giljen rođen je 2002. godine u Nikšiću. Student je druge godine Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek Film i mediji. Poeziju piše od malena. Do sada je svoje radove objavljivao na regionalnim portalima. Prvu nagradu na konkursu “Ratkovićevih večeri poezije” za mlade pjesnike do 27 godina osvojio je 2022. godine.

Bonus video: