Posthumna izložba „Italija kakvu još nijeste upoznali”

Fotografije Nemanje Bogdanovića biće predstavljene danas u Budvi

699 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Posthumna izložba fotografija Nemanje Bogdanovića “Italija kakvu još nijeste upoznali” biće otvorena danas u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi, u 20 časova.

Izložbu organizuju JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, a na inicijativu Nemanjine majke, Snežane Bogdanović. Kustoskinja postavke je istoričarka umjetnosti Vasilisa Gagović.

Nemanja Bogdanović
foto: JU Muzeji i galerije Budve

Bogdanović je rođen 1987. godine u Aranđelovcu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu je završio Arhitektonski fakultet. Govorio je njemački, francuski, engleski i italijanski jezik. Zanimao se i za umjetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi na prvoj godini studija, 2006. godine. Nakon toga je nastalo na desetine hiljada putopisnih fotografija, koje pričaju o nezaboravnim trenucima iz njegovog života i otkrivaju novu refleksiju predjela, kako mještanima, tako i posmatračima.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: JU Muzeji i galerije Budve

“Tokom desetak godina putovanja Italijom, posjetio je 18 italijanskih regija, obišao više stotina mjesta, a bolje istražio čak 110, pri čemu je prešao oko 30 hiljada kilometara. Znamenitosti, svakodnevicu i nezaobaravne trenutke u Italiji, ovjekovječio je mobilnim telefonom u više hiljada fotografija. Tako je došlo do saradnje sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i organizovanja prve samostalne izložbe ‘Italija kakvu još niste upoznali” u Kladovu”, navodi se u saopštenju.

Iznenada je preminuo 2021. godine. Nakon izložbe koja je organizovana u Kladovu za Nemanjinog života, posthumno su organizovane izložbe u brojnim gradovima Srbije i Crne Gore.

Jedna od Bogdanovićevih fotografija
Jedna od Bogdanovićevih fotografija foto: JU Muzeji i galerije Budve

Bogdanović je sam zapisao da je putujući po Italiji želio i uspio bolje da je upozna.

“Posjetivši 18 od 20 regija ove zemlje (ne računajući San Marino i Vatikan koji su okruženi Italijom), prošao sam više stotina mjesta i bolje upoznao i istražio njih 110. Taj put dug oko 30.000 kilometara uglavnom sam prešao uz pomoć italijanskih željeznica (oko 22.000 kilometara), zatim sredstvima javnog prevoza (oko 5.000 kilometara) i skoro 3.000 kilometara avionom. Kako sam uglavnom putovao kopnenim prevoznim sredstvima, imao sam priliku da na najbolji mogući način upoznam ovu zemlju, njene ljepote i ljude. Moj boravak u Italiji, njene znamenitosti, svakodnevicu i nezaboravne trenutke tokom posjete ovjekovečio sam telefonom u više hiljada fotografija od kojih neke želim da podijelim sa vama. Nadam se da ćete uživati u njima i da će vam prenijeti makar djelić onoga što sam ja osjetio prilikom mojih putovanja po ovoj prelijepoj zemlji”, poručio je Bogdanović.

Bonus video: