Borovinić Bojović: Amfilohije nas je prvi u duhovnom smislu vratio Nemanjinom gradu

"Iako je ovo omladinski festival, sigurna sam da će u recitalima, muzičkim nastupima, izložbama i tribinama moći da uživaju Podgoričani svih doba, nacija i vjera. Umjetnost pripada svima, a kao što je rečeno, mladost je stanje duha, a ne broj godina", rekla je Borovinić Bojović

10517 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Glavni grad Podgorica
Borovinić Bojović, Foto: Glavni grad Podgorica

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je drevna Ribnica mjesto rođenja Stefana Nemanje - Svetog Simeona Mirotočivog, rodonačelnika dinastije Nemanjića, koja je kako je kazala ostavila snažan pečat u istoriji cijelog Balkanskog poluostrva.

"Podgorica još uvijek nema njegov spomenik, a dok ga dobije, upravo događaji kao što je ovaj festival, koji nosi njegovo ime, biće živi spomen na prvog Nemanjića", rekla je Borovinić Bojović sinoć na otvaranju trećeg Podgoričkog festivala omladinske kulture "Nemanjin grad".

Ona je poručila da iako je ovo samo srce grada, koje plijeni svojom ljepotom i specifičnom atmosferom, ovaj prostor dugo vremena bio je zanemaren i zapušten.

"Ovo je prilika i da se sjetimo onoga koji nas je prvi u duhovnom smislu, prizivajući nas u svetosimeonovske litije, vratio Nemanjinom gradu – našeg mitropolita Amfilohija. Činjenica da se ovdje danas okupljaju mladi pjesnici, muzičari, slikari i drugi kulturni stvaraoci dokaz je da se Podgorica zaista vratila Nemanjinom gradu i razlog za ponos i vjeru da će naša djeca imati budućnost kakvu priželjkujemo", rekla je Borovinić Bojović.

Iz Glavnog grada je saopšteno da je Borovinić Bojović rekla da je sa istinskom radošću prihvatila poziv da otvori treći Podgorički festival omladinske kulture "Nemanjin grad", koji kako je dodala svojim konceptom spaja tradiciju i avangardu, prošlost i savremenost, drevnost i mladost, riječ i sliku.

"Ova kulturna manifestacija afirmiše sve one vrijednosti koje su meni i lično i profesionalno veoma važne. S jedne strane imamo njegovanje tradicije, nasleđa naših predaka, a sa druge – ovdje se daje prostor modernosti, preispitivanju, originalnosti, novim idejama i novim vidicima koje mladost i umjetnost sa sobom nose. Imajući u vidu da se festival omladinske kulture održava na ovom istorijski dragocjenom lokalitetu, korisno je da se podsjetimo riječi Nikolaja Berđajeva, koji je kazao: "Kultura je povezana sa kultom predaka, legendama i tradicijama". Uvjerena sam da je upravo ovaj prostor na ušću Ribnice u Moraču, sa svojim bogatim i raznovrsnim istorijskim nasleđem, idealan za to da se spoj tradicije i modernosti opredmeti u događanju kulture", kazala je Borovinić Bojović.

Poručila je da je omladinska kultura veoma važan izraz jednog društva u anticipaciji slobode, razvoju umjetnosti u svim smjerovima, kao i podizanju ali i produbljivanju svijesti.

"Dozvolite da kao domaćini, ovaj festival doživimo i kao inspiraciju Podgorice i kao inspiraciju Podgoricom. Intelektualno-urbana provokacija, pjesničko nadahnuće, kreativne likovne forme i ostali izrazi koje ćemo čuti, vidjeti i doživjeti tokom festivala, predstavljaju pokret generacija, hod savremenosti koji povezuje prošlost i budućnost. A kad smo kod hoda, ako se ne varam, vaše ranije tribine nosile su naziv "Hod ka Nemanjinom gradu". Zato sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da ste stigli. I da vam poželim dobrodošlicu. Iako je ovo omladinski festival, sigurna sam da će u recitalima, muzičkim nastupima, izložbama i tribinama moći da uživaju Podgoričani svih doba, nacija i vjera. Umjetnost pripada svima, a kao što je rečeno, mladost je stanje duha, a ne broj godina", rekla je Borovinić Bojović.

Iz Glavnog grada su kazali da su na dvodnevnoj manifestaciji, koja se u organizaciji NVO "Reanimacija" i Udruženja mladih aktivista Crne Gore, održava na ljetnjoj sceni na Sastavcima, Podgoričani u prilici da uživaju u brojnim programima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti, filma i muzike.

Na programu festivala, danas od 18 časova publika može da pogleda izložbu "Grafika je preživjela", autora Jovana Tomovića i Aleksandra Radevića.

Omladinsku tribinu na temu "Nezavisna scena i mladi: Iskustva i uspješni modeli udruživanja" vodiće Aleksandar Ostojić iz NVO "Lastavica" iz Pljevalja i Marija Marković iz DS "Prazan prostor" iz Podgorice.

Festival će zatvoriti književni kritičar Stefan Sinanović sa kojim će moderator Balša Vukčević voditi razgovor na temu "Literally me: preglasna samoća savremenog svijeta".

Publika je juče imala priliku da pogleda izložbu slikara Nemanje Okiljevića iz Beograda pod nazivom "Dinarski modernizam i avangarda", da uživa u stihovima pjesnika iz Novog Sada i Beograda – Jelene Marićević Balać, Tijane Sladoje, Velimira Kneževića i Mirka Jovanovića, kao i u muzičkom nastupu tria "Sančo Pansa" iz Nikšića.

Bonus video: