Premijera predstave “Nobelovci” večeras u Bijelom Polju

Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne, kazao je Obrad Nenezić koji potpisuje tekst i režiju djela

2599 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Bjelopoljsko pozorište
Scena iz predstave, Foto: Bjelopoljsko pozorište

Premijera predstave “Nobelovci”, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, biće izvedena danas u Bijelom Polju u Centru za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u 20 časova.

U predstavi igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković i Slađana Merdović. Scenografiju je radio Milivoje Mićo Kovačević, muziku potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a producenti su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović.

"Nobelovci" se tiču svakog sloja društva

"Ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde desio 'veliki prasak', pa danas postoji pravaca koliko i autora, te je i avangarda već decenijama klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se pozorište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. Zato se 'Nobelovci' tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek - android ili ginoid", rekao je on.

Nenezić kaže da je upravo zato, zajedno sa producentima, izabrao ovaj komad.

"Drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao 'Nobelovce' širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama (kako je to neko dobro zapazio) jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i 'nečovjeka', ne u formi nego u suštini", kazao je Nenezić i dodao da je "ovo duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne".

Bjelopoljsko pozorište zaslužuje profesionalnu scenu

Producent Ćorović podsjetio je da ovom premijerom Bjelopoljsko pozorište otvara novu sezonu, sa željom da nastavi sa kontinuiranom profesionalnom produkcijom, doprinoseći i težeći dobijanju zasluženog profesionalnog statusa.

"Bjelopoljsko pozorište djeluje kao producentsko, ali, nameće se potreba za njegovom profesionalizacijom jer iza sebe ima bogatu stogodišnju tradiciju i zavidan broj uspješnih profesionalnih projekata, te je stoga prirodno, a i neophodno, da sjever Crne Gore ima profesionalnu scenu, a grad koji to zaslužuje je svakako Bijelo Polje", poručio je on.

Ćorović je podsjetio i da je većina glumačke podjele ove predstave svoje prve glumačke korake napravila upravo na sceni Bjelopoljskog pozorišta, pa ga to dodatno uvjerava da je kreirana jedna uspješna predstava koja će imati dug vijek trajanja i koju će publika rado gledati širom Crne Gore i regiona.

foto: Promo

Mladi glumac Bajramspahić je to i potvrdio.

"Nije mi prvi put da radim sa Obradom, a do ovog, i kao što će doći do narednih zajedničkih procesa došlo je iz razloga što on poštuje glumca, insistira na glumačkom odnosu i daje glumcu slobodu kreiranja i stvaranja lika. Još ako uz to radite sa veoma talentovanom i ostvarenom ekipom motiv je više. Takođe, motiv je i to što radimo u našem Bijelom Polju koje tradicionalno voli pozorište, pa sam siguran da su 'Nobelovci' veliki korak ka nečemu višem u estetskom i poetskom smislu", rekao je on.

I Jovan Dabović se osvrnuo na stvaranje u Bijelom Polju.

"Nominacija za Nobelovu nagradu je velika stvar, ali mislim da je veća stvar od toga što se ovakav tim okupio u Bjelopoljskom pozorištu da napravi predstavu koja je vrijedna pažnje! Proces je vremenska distanca od početka do kraja rada na predstavi. Svaka proba puna žara, puna mesa koje smo besomučno čupali sa teksta Obrada Nenezića. Svaki segment od tehnike do glumaca vođen ljubavlju prema teatru i ovoj predstavi je ostavio duboki pečat", rekao je on.

Istraživali duboke teme i emocije

Kasumović je rekao da je saradnja sa članovima ansambla i rediteljem bila izvanredna, a rad na predstavi izazovan, ali istovremeno nagrađujući "jer smo zajedno istraživali duboke teme i emocije koje likovi prolaze".

"Igranje uloge Koke sigurno je izazovno i kompleksno iskustvo. Imao sam priliku da se bavim dubokim istraživanjem odnosa između majke i sina, moralnih dilema i ambicija lika", kazao je on.

Petar Novaković je ovaj komad radio i prije desetak godina i jedini je iz te ekipe koji se našao i u ovoj novoj inscenaciji, zbog čega osjeća veliku odgovornost i obavezu prema djelu i piscu, a posebno prema publici.

"Vjerujem da je naš cilj da humorom dokažemo ljudsku superiornost nad temom i da će nakon ove predstave život biti lakši i ljepši, barem u našem i vašem doživljaju", kazao je Novaković.

Slađana Merdović primijetila je da je tokom procesa bila prisutna lijepa stvaralačka energija, a vjeruje da će to kulminirati na premijeri.

"''Nobelovce'' sam doživjela kao savremenu priču koja se tiče svih nas i vremena u kojem živimo, a koja se bavi sukobom mentaliteta u čijem su fokusu naučnici i njihova dostignuća, problemi sa kojim se srijeću, različitosti.... Nadam se da će ova predstava, kako nama akterima predstave, tako i onima koji je budu gledali, pomoći da uvidimo gdje to kao individua i društvo uopšte griješimo, jer, bez obzira na školovanje, obrazovanje, inteligenciju, nepogrešivih nema. 'Nobelovci' će nas podsjetiti da je potrebno da težimo ka sopstvenom i kolektivnom osvješćenju, što nam je neophodno u eri u kojoj živimo. Vjerujem da impulsi umjetnosti mogu primijeniti svijet", kazala je ona.

Bonus video: