Predstava "Brod" otvara novu sezonu Crnogorskog narodnog pozorišta

Podgorička premijera komada u režiji Ane Đorđević, biće izvedena u utorak u 20 časova. Ostatak oktobarskog repertoara još nije saopšten

5743 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Predstavom "Brod", po tekstu i u režiji Ane Đorđević, Crnogorsko narodno pozorište (CNP) otvoriće novu teatarsku sezonu. Predstava će podgoričku premijeru imati sjutra u 20 časova na velikoj sceni, a na repertoaru je i narednog dana, dok ostatak oktobarskog repertoara još nije saopšten.

"Pozorišnu sezonu započinjemo premijerom predstave simboličnog naziva „Brod“, nastale po istoimenom komadu koji nadahnuće crpi iz domaće kulturne baštine. Radnja obiluje scenama sjećanja pa se često preklapaju i stapaju u istu sliku različita vremenska razdoblja gdje rediteljka i dramaturškinja vješto montira i uvezuje niti koje se prepliću, te na taj način dobijamo bogatu sliku života Stefana Mitrovog Ljubiše. Takođe, dobijamo uvid o mnogim njegovim plemenitim naporima da prevaziđe i zaustavi sukobe i stradanja u porodici i društvu, nenasilnom otporu koji se sprovodi samo društvenim djelovanjem", kazala je na današnjoj konferenciji za medije Vesna Vujošević Labović, umjetnička direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta.

Predstava je nastala u koprodukciji CNP-a, Beoarta iz Beograda i festivala "Ćirilicom", odnosno Narodne biblioteke Budve.

Predstava 'Brod'
Predstava "Brod"foto: Jelena Kontić

U predstavi igraju: Lazar Dragojević, Stevan Vuković, Branka Otašević (koju će sjutra zamijeniti Sanja Vujisić, iz opravdanih razloga, navode iz CNP-a), kao i Maja Stojanović, Aleksandar Radulović, Jelena Minić i Pavle Prelević. Scenografkinja predstave je Ljubica Petrović, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, lektorka Dubravka Drakić, asistentkinja režije Nataša Milićević, asistentkinja kostimografa Mia Đurović, muziku je komponovala Nina Perović, a izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medijefoto: Jelena Kontić

Lazaru Dragojeviću povjerena je glavna uloga Stefana Mitrova Ljubiše.

"Dobiti ulogu istorijske crnogorske ličnosti kao što je Stefan Mitrov Ljubiša za mene, kao ovako mladog glumca, bio je veliki izazov ali i ogromna čast. Stefan i ja smo jako različiti ali zajedničko nam je što smo obojica pojedinci koji žele da mijenjaju svijet i društvo oko sebe“, istakao je Dragojević.

Jelena Minić tumači ulogu Kate Ljubiše. Ona je kazala da je ovaj proces za nju bio jako izazovan ali i dragocjen.

“Nisam pronalazila sličnosti između Kate i Jelene, ali mi je upravo zbog toga bilo zanimljivo da ih nađem i da se u jednom trenutku zaljubim u nju” rekla je Minić na današnjoj konferenciji za novinare.

Glumac Pavle Prelević igra knjaza Nikolu i rekao je da je svaki proces rada na predstavi sličan, uz neke prepreke i izazove koje glumac treba da osvoji ili usvoji…

"Svakako, nova pozorišna sezona i novi procesi uvijek su razlog za radost", poručuje Prelević.

Bonus video: