Festival “Balkan Beyond Borders” u Nikšiću

U saradnji organizacije poznatog festivala iz Grčke i crnogorske producentske kuće Protos Film, 14. izdanje će biti održano od 11. do 14. oktobra

704 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Poznati Festival kratkometražnog filma “Balkans Beyond Borders” ove godine dolazi u Crnu Goru, u Nikšić, gdje će od 11. do 14. oktobra biti održano 14. izdanje festivala, sa temom “Edgetales”.

Festival ove godine u Crnoj Gori, sa Balkan Beyond Borders organizacijom iz Grčke, realizuje producentska kuća Protos Film, a uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Opštine Nikšić i lokalne turističke organizacije.

“Postoji nit koja spaja sve priče jednu s drugom, pažljivo kreirajući svaku čvor po čvor, s namjerom da otkrije šta se krije ispod. Tema ‘Edgetales’ inspirisana je bajkama koje pripovijedaju priče koje žele ponovo da artikulišu i rekontekstualizuju pojmove ‘granice’, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti”, navodi se u saopštenju.

Na festivalu će biti prikazana kolekcija kratkih filmova koji obuhvataju širok spektar pitanja i tema koje se često razmatraju na rubu društva, na marginama ili ivicama, i donose različita iskustva iz balkanske regije. Odabrane priče selektovane su sa ciljem da inspirišu, a biće prikazane u nikšićkom bioskopu “Cinema 213”.

Takmičarski program obuhvata 33 filma, a filmski stvaraoci će imati priliku da budu nagrađeni sa “BBB Best Prize” (nagrada za najbolji film na festivalu), “First Entry” (najbolje debitantsko djelo), “Audience” (nagrada publike) i tri “Special Mentions” (specijalna priznanja). Filmovi su podijeljeni u nekolika programska segmenta, saopšteno je.

“Program projekcija uključuje sekciju ‘BBB Focus’ - Italija sa kratkim filmovima kustosa festivala kratkometražnog filma Villamare, sekciju ‘BBB Beyond’ koja predstavlja međunarodni program, te sekciju ‘BBB & Co mladi kreativci - svježe ideje’ koja se realizuje u saradnji sa Školom filma sa Univerziteta Aristotel iz Soluna, Grčka”, najavljuju organizatori.

Oni pozivaju sve zainteresovane da 13. i 14. oktobra u prostorijama IPC Tehnopolis učestvuju u dvodnevnom događaju “BBB Cine-Forum” pod nazivom “Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost”, koji se razvija oko nastojanja da se istraži balkanska kinematografija, njen(i) identitet(i), prošlost i istoričnost, sadašnji izazovi i kreativne mogućnosti koje su pred nama.

“Aktivnosti se sastoje od okruglog stola Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz kinematografiju, masterclass-ova i radionica o filmskom stvaralaštvu i pripovijedanju, gdje će publika, gosti i učesnici imati priliku da učestvuju u razgovorima i upoznaju se sa praktičnim pristupima filmskom stvaralaštvu. BBB Cine-Forum se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: