Stručno vođenje kroz izložbu “Niz”

Kustoskinja Nikolina Zuber govoriće u Galeriji savremene umjetnosti u Podgorici o djelima umjetnika autentičnih poetika

804 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Muzej savremene umjetnosti
Foto: Muzej savremene umjetnosti

Stručno vođenje kroz izložbu “Niz” biće održano danas u Podgorici, u Galeriji savremene umjetnosti, nekadašnjoj galeriji “Centar”, u 17 časova.

Kustoskinja izložbe Nikolina Zuber, govoriće o radovima Ivanke Vane Prelević, Nade Kažić, Jovete Ljumovića, Ivana Kapičića i Velibora Pavićevića koji su zastupljeni na izložbi.

“U zavisnosti od odabranog pristupa, materijala, oduzimanjem oslobađaju, ili dodavanjem grade, profinjene i delikatne (Prelević), dramatične i ekspresivne (Kažić), blokovite i monumentalne forme (Pavićević), koje su kroz motiv ili koncept, svojevrsno opredmećivanje autorovih emotivnih stanja, doživljaja i vizija. Njihova djela rijetko su opisnog i narativnog karaktera, a kad jesu onda su čudesno nadrealna ili simboličko metafizička (Ljumović). Ili je to sažeta i sakralna forma, natopljena duhovnošću, asocijativnošću i metaforičnošću (Kapičić)”, navela je kustoskinja Zuber.

Ona je ranije kazala da autentične poetike svih zastupljenih umjetnika i specifičan pristup vlastitom djelu, upućuju na njihovu posebnost.

“Umjetnici snažnih individualnih izraza, koji različitim vidovima umjetničkog izražavanja u savremenoj skulpturi preispituju nivoe realnosti i aktiviraju vjeru u novo umjetničko kazivanje, koje nije u potpunosti odbacilo temelje tradicije. Pokreće se pitanje mase i prostora, otkrivanja i uspostavljanja veze između materijala i ideje, spajanja prepoznatljivog sa unutrašnjim stanjem umjetnikovog bića”, piše Zuber.

Događaj organizuje Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.

Bonus video: