Norvežanin Jun Fose dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2023. godinu

Među djelima Juna Fosea su romani "Melanholija I, II", "To je Ales", "Budnost", kao i drame "Ime", "Majka i dijete", "Jesenji san", "Ja sam vjetar"...

11448 pregleda 3 komentar(a)
Jon Fose, Foto: Shutterstock
Jon Fose, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2023. 14:36h

Nobelovu nagrada za književnost za 2023. godinu dobio je norveški pisac Jun Fose (Jon Fosse).

Švedska akademija je odala priznanje 64-godišnjem piscu "za inovativne drame i prozu koje su dale glas neizrecivom".

"Njegovo ogromno djelo obuhvata različite žanrove i sastoji se od mnoštva drama, romana, zbirki poezije, eseja, knjiga za djecu i prevoda", navodi se u saopštenju Švedske akademije.

Iako je danas jedan od najizvođenijih dramskih pisaca u svijetu, Fose je takođe postao sve prepoznatljiviji po svojoj prozi, saopšteno je.

Među djelima Juna Fosea su romani "Melanholija I, II", "To je Ales", "Budnost", kao i drame "Ime", "Majka i dijete", "Jesenji san", "Ja sam vjetar"...

Nobelove nagrade nose novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (oko milion eura) iz zavještanja njihovog tvorca, švedskog pronalazača Alfreda Nobela. Pobjednici dobijaju i 18-karatnu zlatnu medalju i diplome na ceremoniji dodjele nagrada u decembru.

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počela je u ponedjeljak objavljivanjem imena laureata za medicinu.

Po tradiciji je u utorak zatim saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, u srijedu za hemiju, a u petak će biti saopšten dobitnik prestižne nagrade za mir. Narednog ponedjeljka biće saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

"Jun Fose ima mnogo zajedničkog sa svojim velikim prethodnikom u norveškoj književnosti Tarjei Vesas. Fose kombinuje snažne lokalne veze, i lingvističke i geografske, sa modernističkim umjetničkim tehnikama. U svoje afinitete uključuje imena kao što su Semjuel Beket, Tomas Bernhard i Georg Trakl", navodi se na X (Tviter) stranici Nobelove nagrade.

Dok Fose dijeli negativna gledišta svojih prethodnika, navode oni, ne može se reći da njegova posebna gnostička vizija rezultira nihilističkim prezirom svijeta.

"Zaista, postoji velika toplina i humor u njegovom radu, i naivna ranjivost prema njegovim oštrim slikama ljudskog iskustva", naveli su na stranici Nobelove nagrade.

Bonus video: