Film „Sirin“ u Nikšićkom pozorištu

Film je imao premijeru na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima širom regiona

1831 pregleda 0 komentar(a)
Plakat za film, Foto: Svetlana Mandić
Plakat za film, Foto: Svetlana Mandić

U srijedu, 11. Oktobra, u sali Nikšićkog pozorišta, biće prikazan dugometražni igrani film „Sirin” crnogorskog režisera Senada Šahmanovića.

Projekcija filma, koji je crnogorski kandidat za 96. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji međunarodni film, zakazana je za 20 časova.

Film je imao premijeru na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima širom regiona.

"Radnja filma prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova devedesetih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora, emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru“, stoji u najavi za film.

Film je rađen prema scenariju Klaudije Botino i Senada Šahmanovića, a uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Bonus video: