Raspisan četvrti konkurs za dodjelu pjesničke nagrade "Milo Bošković"

Odabrane pjesme biće objavljene u Zborniku pjesama sa ovogodišnjeg konkursa

1374 pregleda 0 komentar(a)
Milo Bošković, Foto: Privatna arhiva
Milo Bošković, Foto: Privatna arhiva

“Dani Mila Boškovića”, počeli su raspisivanjem konkursa za pjesnički nagradu, koja nosi ime tog crnogorskog književnika. Projekat relizuju kolašinski Centar za kulturu i Narodna biblioteka „Ljubo Anđelić“, a podržali su ga Ministarstvo kulture i medija i Opština.

Konkurs će, kako kažu organizaotri, trajati do 5 novembra. Pravo učešća imaju pjesnikinje i pjesnici iz Crne Gore i regiona, mlađi od 37 godina, a svaki autor može poslati jednu neobjavljenu pjesmu.

Odabrane pjesme biće objavljene u Zborniku pjesama sa ovogodišnjeg konkursa.

Aktivnosti u organizaciji manifestacije obuhvatiće i upoznavanje sa književnim opusom Mila Boškovića. Tokom trajanja konkursa za pjesničku nagradu, u prostorijama Narodne biblioteke biće izložena njegova djela.

Bošković je rođen u Kolašinu 1937. godine, a objavio je je preko 20 knjiga poezije i proze i ostavio više knjiga u rukopisu. Njegov roman „Ikar sa Itake“ uvršten je u ediciju „Roman u Crnoj Gori“, te u „Antologiju crnogorske kratke priče“, a poezija mu je ušla u antologiju „Crnogorska poezija XX vijeka“ – Poetika Montenegrina (31 pjesnik). Zastupljen je i u više antologija jugoslovenske književnosti kao i u svjetskoj "Antologiji ljubavne poezije”. Broojni književni kritičari ocijenili su da je Bošković najznačajniji pjesnik i prozni pisac u XX vijeku iz kolašinskog kraja i autentičan književni glas u crnogorskoj literaturi.

Bonus video: