"Dekameron" u KIC-u "Budo Tomović": Čovjek i njegova ideja o slobodi i izborima

Podgorička premijera predstave “Dekameron” sjutra otvara drugi dio pozorišne sezone Gradskog pozorišta

794 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Najavljena kao specifična predstava sa savremenim scenskim jezikom, “Dekameron” Đovanija Bokača u dramatizaciji Stevana Koprivice i režiji Dejana Projkovskog, otvoriće drugi dio pozorišne sezone Gradskog pozorišta Podgorica. Podgorička premijera predstave koja je nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta, Javne ustanove Kulturni centar Bar (Barski ljetopis) i Narodnog pozorišta Niš, biće izvedena sjutra u 20 časova, u velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”

“U središtu priče je čovjek i njegova ideja o ličnoj slobodi i izborima. Kuga koja je harala Firencom i korona koja nas je prije dvije godine pogodila predstavljaju savršenu paralelu. Svi znamo šta smo tada izgubili i zaboravljamo šta imamo kada imamo slobodu. Napravili smo predstavu baziranu na ‘Dekameronu’ ali smo dodali priče vezane za renesansu, za Mikelanđela, Da Vinčija, Petrarku, Aligijerija. Mislim da imamo jednu specifičnu predstavu sa savremenim scenskim jezikom koji smo svi zajedno stvorili”, rekao je Projkovski.

“Dekameron” predstavlja spoj različitih žanrova - od farse, škerca, anegdote, pa do tragedije i melodrame koju Koprivica, kaže, kao pisac preferira.

“Svega toga ne bi bilo da Bokačovo svevremeno djelo nije dalo povoda da se napravi ovakav komad. Ovo je, takozvana, fragmentarna dramaturgija, niz slika koje na kraju daju jednu opštu, veliku sliku i vizuru spram bolesti, straha, religije, manipulacije i pokušaja malog, običnog čovjeka da se uspravi i da bude slobodan”, kazao je dramaturg i direktor Gradskog pozorišta.

Dodaje i da se trudio da predstavom Bokačo i jedno od najvećih renesansnih književnih djela budu uvaženi, a sa druge strane da se tiču nas danas.

“Manipulacija, dogma, bolest na kraju krajeva, jer kuga ima similariju sa kovidom. Socijalna izolacija, niski interesi, sve su to stvari koje i danas srećemo, a koje su bile prisutne i onda i koje imaju ishode kojima se možemo nasmijati, a u suštini su tragični”, kaže Koprivica.

U predstavi igraju: Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Pavle Popović, Vanja Jovićević, Una Lučić, Evgenija Stanković, Maja Vukojević-Cvetković, Dušan Kovačević, Dragana Jovanović, Lara Dragović, Miloš Pejović, Dragiša Veljković i Sanja Krstović.

Scenografiju je uradio Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostime Marija Pupucevska, scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević - Mandić, asistentkinja reditelja je Branka Knežević, muzički urednik i korepetitor Renata Perazić, a dramaturg-saradnik Sašo Dimoski. J. K.

Bonus video: