Dubravka Ugrešić dobitnica Njegoševe nagrade

"Nagradu će primiti predstavnici fondacije koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom", navodi se u saopštenju

10656 pregleda 215 reakcija 3 komentar(a)
Dubravka Ugrešić, Foto: Vijesti.me
Dubravka Ugrešić, Foto: Vijesti.me

Na 5. sjednici žirija za dodjelu Njegoševe nagrade sa četiri glasa za, nagradu je dobila književnica Dubravka Ugrešić, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

"Tri od sedam članova žirija su glasali za slovenačkog pisca Draga Jančara, koji se našao u posljednjem krugu glasanja. U najužem izboru za dodjelu nagrade bili su David Albahari, Dubravka Ugrešić i Drago Jančar", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, predsjednik žirija, Nedžad Ibrahimović je tim povodom rekao da su neke nagrade važne piscu, a neke nagrade su važne društvu i kulturi.

“Zbog njenog književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažovanosti, nagrada koja je dodjeljena Dubravki Ugrešić spada u ovu drugu kategoriju", rekao je on.

Dubravka Ugrešić je, naveli su iz Ministarstva. čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede".

Jedna je, naveli su, od najžešćih kritičarki balkanskog patrijarhata i iz njega proizašlih nacionalizama.

Predavala je na prestižnim američkim i evropskom univerzitetima.

Član žirija Saša Ćirić iz Srbije je izjavio da je svoj glas dodjelio djelu Dubravke Ugrešić zbog "njegove književno-istorijske relevantnosti i trajanja, poetičkog eksperimenta, spoja esejističkog i narativnog, kao i kritičke orjentacije, odnosno njenog uticaja na balkanskoj i međunarodnoj književnoj sceni".

Prema mišljenju žirija, kako se navodi u saopštenju, Dubravka Ugrešić najblistaviji je glas post/jugoslovenske prozne književnosti i esejistike, spisateljica iznimne imaginacije, stilske samosvijesti i originalnosti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka.

"Kao rijetko koji autor sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupacije te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijama našeg prostorvremena. Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke; lucidna opservatorica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Ugrešić je uspijevala prepoznati brojne aktuelne društvene transformacije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenicima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni opus kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomljiva umjetnička kičma čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca i spisateljica, kao i čitalaca na post/jugoslovenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost", stoji u saopštenju.

Nagradu će, kako su kazali iz Ministarstva kulture i medija Crne Gore, primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom.

Bonus video: