Makron odlikovao albanskog pisca Ismaila Kadarea ordenom Legije časti

Makron je istakao da se titula dodjeljuje Kadareu „za njegova djela, hrabrost da ustane protiv diktatorskog sistema… i kao braniocu slobode, velikom piscu čovječanstva“

9549 pregleda 4 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron odlikovao je slavnog albanskog romanopisca Ismaila Kadarea ordenom visokog oficira Legije časti. Makron je doputovao u Tiranu nakon završetka sastanka lidera Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana.

On nije prisustvovao razgovorima zbog napada na sjeveru Francuske u kojem je smrtno izboden nastavnik, a još tri osobe ranjene u jednoj školi.

U dugom govoru koji opisuje romane koje je Kadare napisao tokom karijere i njegova opiranja albanskoj komunističkoj vladi Envera Hodže, Makron je istakao da se titula dodjeljuje Kadareu „za njegova djela, hrabrost da ustane protiv diktatorskog sistema… i kao braniocu slobode, velikom piscu čovječanstva“.

Kadare (87) dugo se pominje kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Poznat je svjetski otkako je objavljen njegov roman „General mrtve vojske“ (1963). U to vrijeme Albanijom je upravljala komunistička vlada pokojnog Envera Hodže.

Prije nego što je Albanija uspostavila politički pluralizam, a nakon studentskog protesta u decembru 1990. godine, Kadare je odletio u Francusku i zatražio politički azil.

Živio je u Parizu, a nedavno se vratio u Tiranu.

Francuska ga je učinila inostranim saradnikom Akademije moralnih i političkih nauka, kao i komandantom Legije časti.

Kadare je dobio pregršt međunarodnih nagrada za svoja djela, među kojima je više od 80 romana, drama, scenarija, knjiga poezije, eseja ili zbirki priča prevedenih na više jezika.

Bonus video: