Komedija kakva može da nikne samo u ovom dijelu Evrope

Premijera novog filma Ivana Marinovića biće upriličena na filmskom festivalu “A” kategorije u Talinu, u Estoniji

3436 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Promo
Scena iz filma, Foto: Promo

Svjetska premijera živopisne mediteranske komedije “Živi i zdravi”, za koju režiju i scenario potpisuje Ivan Marinović, biće odžana u okviru renomiranog filmskog festivala “A” kategorije u Talinu u Estoniji - Tallinn Black Nights Film Festival.

Predstavljajući film, selektor festivala koji traje od trećeg do 19. novembra, Edvinas Pukšta kazao je da je u pitanju dirljiva i eksplozivna crnogorska komedija.

“Film ne govori samo o vjenčanju, već dočarava šarm tradicije koji se ironično miješa sa strogim društvenim pravilima, autentičnim lokalnim pjesmama i suludim običajima tokom porodičnih okupljanja. Prikriveno zamjeranje, skrivene želje, kao i dobro poznate mane, raspiruju žestoki sukob u porodici koja se ne voli. Ivan Marinović je vjerovatno jedini Crnogorac koji je sposoban da iz nesreće, jada, sebičnosti, zavisti, bolesti, alkoholizma i pokvarenosti izvuče nevjerovatnu i urnebesnu priču”, konstatovao je Pukšta.

Marinović je kazao da mu je izuzetno drago što će film imati premijeru na prestižnom festivalu, gdje će publika moći da se susretne ne samo sa mentalitetom našeg podneblja, već i sa filmom koji je “punokrvna komedija, kakva može da nikne samo u ovom dijelu Evrope”.

“Osim humora koji proizilazi iz mentaliteta i običaja našeg kraja, trudio sam se da ponudim i uvid u ideološki jaz unutar porodice, kao i u neke od suštinskih problema svoje generacije. Vjerujem da ovaj film ima univerzalni karakter u kome se svi mogu prepoznati”, izjavio je reditelj i scenarista koji je publici poznat po ostvarenju ‘’Igla ispod praga’’ iz 2016.

Na njegov debitantski film se osvrnuo u Pukšta i dodao da je “Živi i zdravi” vješto napisana drama.

“Njegova debitantska komedija ‘Igla ispod praga’ proputovala je više od 50 festivala i uspostavila balkanski standard za komediju. Ovo je vješto napisana drama, koja je okupila impresivan broj talentovanih i nagrađivanih filmskih zvijezda, koja donosi vesele obrte, čudnovate i apsurdne šale, neprikladne situacije, kao i igru lažnih osmijeha”, rekao je Pukšta.

Film “Živi i zdravi” je komedija koja prati mladi par prije i tokom svadbe.

“Vjenčanje, tradicija, običaj, ali i sukob novog i starog u prelijepom ambijentu primorja Crne Gore prikazani su kroz dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje, i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin. Veliko slavlje pretvara se u “farsu” sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu”, navodi se u opisu.

Glumačku ekipu čine poznata imena iz regiona: Mirjana Joković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na poluostrvu Luštica i Portonovom.

Većinski crnogorski film, ‘’Živi i zdravi’’ je kopodukcija sa još pet zemalja, a bio je prepoznat sa brojnih adresa i još tokom nastajanja. Crnogorska premijera očekuje se početkom 2024. godine.

Bonus video: