Cetinje: U četvrtak panel diskusija "Crnogorska kulturna diplomatija i naljeđe"

"Diplomatija – vještina (ne)mogućeg i kultura mogu se posmatrati i kao jing i jang jedne države u međunarodnim odnosima, uz tradiocionalnu tzv. tvrdu moć", navele su u saopštenju kordinatorke projekta Milica Marković i Petra Ivanović

3223 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore
Foto: Fondacija Kreativne žene Crne Gore
Ažurirano: 18.10.2023. 19:27h

U okviru projekta "Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije" na Cetinju će se u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture u četvrtak 19. oktobra u 18 časova održati panel diskusija: "Crnogorska kulturna diplomatija i naljeđe".

To je saopšteno iz Fondacije Kreativne žene Crne Gore.

"Diplomatija – vještina (ne)mogućeg i kultura mogu se posmatrati i kao jing i jang jedne države u međunarodnim odnosima, uz tradiocionalnu tzv. tvrdu moć. Vođene ciljem da prikažemo domete kulturne diplomatije kroz sferu univerzalnog jezika umjetnosti, pokrenućemo temu koji su to mehanizmi "meke moći" Crne Gore, razgovarati o ulozi kulturne baštine u građenju imidža države, kao i kulturnih institucija u kontekstu razvoja i osnaživanja kulturne diplomatije Crne Gore", navele su u saopštenju kordinatorke projekta Milica Marković i Petra Ivanović.

Iz Fondacije Kreativne žene Crne Gore su kazali da je primarni cilj ovog panela javna diskusija na temu odnosa kulturne baštine i kulturne diplomatije.

"Sa jedne strane zašto je važno da se vraćamo u prošlost i da učimo iz nje, a sa druge strane sagledavanje aktuelnog odnosa kulture i diplomatije kako bi kreatorima kulturnih politika i donosiocima državnih politika dali argumentovane preporuke", piše u saopštenju.

Na tribini će govoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić - redovni profesor Fakulteta političkih nauka, Dejan Vuković - predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i Aleksandar Čilikov - akademik CANU-a. Moderatorka panel diskusije je Andrea Popović, magistarka političkih nauka.

Na otvaranju će se obratiti ambasador Crne Gore u Parizu, Ivan Ivanišević, putem video poruke.

Kako su naveli iz Fondacije Kreativne žene Crne Gore, kulturno nasljeđe svake zemlje predstavlja temelj njenog identiteta, oslonac za razvoj njene savremene kulture i utiče na pozicioniranje zemlje u regionalnim, evropskim i svjetskim okvirima.

"Panel diskusija će nastojati da pokrene razgovor o brojnim pitanjima vezanim za korišćenje nasljeđa u kulturnoj diplomatiji. Drugi dio diskusije će se fokusirati na odnos Evropske Unije prema kulturnoj baštini i značaju aktivnosti kulturne diplomatije kako bi podstakla evropsku koheziju i unapređenje integracija kao i da bi ponudila odgovore na savremene izazove spoljne politike. Panelisti će kroz odgovore na set pitanja iznijeti mišljenja o ulozi kulturne diplomatije u razvoju svijesti gradjana Crne Gore kada su u pitanju evropske vrijednosti. Panel diskusija će se završiti uz sugestije panelista na temu kako unaprijediti kulturnu ponudu Crne Gore u funkciji razvoja kulturne diplomatije", piše u saopštenju Fondacije Kreativne žene Crne Gore.

Ovaj događaj dio je projekta "Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije", koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2. ReLOaD2 program finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest opština, među kojima su Prijestonica Cetinje, Glavni grad i opštine Zeta i Danilovgrad, čineći klaster "Središnji region".

Bonus video: