Fotografska strast u genima oca i sina

Izložba umjetničkih fotografija Joza i Saše Ćetkovića biće otvorena sjutra u barskoj galeriji “Velimir A. Leković”

5844 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BAKOVIC
Foto: BAKOVIC

Izložba umjetničkih fotografija “Dnevnik jedne ljubavi - 50 godina kasnije kroz Jozov i Sašin objektiv”, oca i sina Joza i Saše Ćetkovića biće otvorena sjutra u Baru, u Galeriji “Velimir A. Leković”, u 19 časova.

Postavka obuhvata 14 umjetničkih fotografija poznatih fotografa, a čiji centar su dva portreta Josipe Lisac, i to onaj sa naslovne strane njenog albuma iz 1973. godine koji je radio Jozo Ćetković, kao i porter koji je 2020. godine napravio Saša Ćetković.

Centar postavke su dva portreta Josipe Lisac
Centar postavke su dva portreta Josipe Lisacfoto: Saša Ćetković, Kulturni centar Bar

“Riječ je o izuzetnim umjetničkim fotografijama oca Joza, koji više nije među nama i sina Saše Ćetkovića koji su u različitim periodima svojih bogatih umjetničkih karijera sarađivali s jednom takvom divom kao što je Josipa Lisac”, navodi se u najavi.

O izuzetnom umjetničkom opusu dvojice fotografa, na izložbi će govoriti rukovodilac galerije Milun Lutovac koji potpisuje i prateći tekst postavke nazvan “Fotografija je sjećanje istrgnuto iz zaborava”.

Saša i Jozo Ćetković
Saša i Jozo Ćetkovićfoto: Kulturni centar Bar

“Zajedničke stvaralačke crte oba autora dio su odabranih fotografija projekta: ‘Dnevnik jedne ljubavi - 50 godina kasnije’. Motivi koji ih određuju metafore su njihovog stvaralaštva. Uz svu autorsku individualnost, zbližava ih sintetizirana pročišćenost likovnih sredstava, sažetost i čistoća forme, kompozicijska jednostavnost, kao i slikarska intoniranost (u Joze Ćetkovića približavanje crtežu i grafici, a u Saše Ćetkovića slikarstvu)”, objašnjava Milun Lutovac.

On dodaje da je ista istraživačka fotografska strast prisutna u genima oba autora i podsjeća na rad Joza Ćetkovića, rođenog Baranina.

Akt Joza Ćetkovića
Akt Joza Ćetkovićafoto: Jozo Ćetković, Kulturni centar Bar

“Istrajavanje na mekoj granici između fotografije, grafike i slikarstva, odnosno na međusobnom povezivanju medija, kod Joza Ćetkovića, refleks su avangardnih stremljenja u Hrvatskoj 50-ih i 60-ih godina 20. vijeka. Kada likovni kritičar Željko Sabol, vrsni poznavalac fotografskog opusa Joza Ćetkovića, ističe sigurnu i sažetu plastičnu obradu kao kvalitetnu odliku Jozovih portreta, on govori o završnici umjetničkog oblikovanja, o autorskim artefaktima, kojima nije moguće ništa dodati, a da se pritom ne naruši autentičnost djela”, smatra Lutovac.

On je podsjetio da je Jozo profesionalno radio i modnu i propagandnu fotografiju, ali da je njegov najpoznatiji primijenjeni rad bio na omotu kultnog albuma “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac iz 1973. godine...

Čuveni portret iz 1973.
Čuveni portret iz 1973.foto: Jozo Ćetković, Kulturni centar Bar

Lutovac naglašava da je fotografski opus Joza Ćetkovića artikulisan kroz četiri tematska ciklusa: “Zdanja”, “Porteti”, “Aktovi” i “Pejzaž”, od kojih su fotografije prvog ciklusa nastale u Starom Baru, u Crnoj Gori, gdje je umjetnik i rođen, i u Zagrebu u kojem se školovao, živio i ostvario profesionalnu afirmaciju.

Saša Ćetković rođen je u Zagrebu, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn na odjelu fotografije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz regiona i svijeta. Za sobom ima i fotografski projekat “Kao On” koji je njegova životna priča, u kojoj se prepliću dvije teme.

'Krajolik' Saše Ćetkovića
"Krajolik" Saše Ćetkovićafoto: Saša Ćetković, Kulturni centar Bar

“Jedna je tema oca i sina posvećenih istoj profesiji; oca mentora i sina kojem je otac uzor i stručni savjetnik, koji mu otvara vrata fotografije i podupire ga u nastojanju da nastavi istim stopama. Druga, koja se prepliće s prvom i emotivno boji cijelu priču, jeste tema rastanka - očeve smrti, odlaska i prekida fizičke komunikacije, ali i uspostavljanja nove, u nekim drugim, duhovnim sferama”, piše Lutovac koji konstatuje da je ista "istraživačka fotografska strast upisana u porodični genom oba autora".

Portret Josipe Lisan iz 2020.
Portret Josipe Lisan iz 2020.foto: Saša Ćetković, Kulturni centar Bar

Program će voditi Vesna Šoškić, a u muzičkom dijelu programa nastupiće sa pratnjom Andrea Demirović koja će izvesti neke od pjesama čuvene Josipe Lisac. Organizatori događaja su JU Kulturni centar Bar i Hrvatsko kulturno društvo “Sveti Jeronim” Bar, a donator projekta je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske - Zagreb.

Bonus video: