Socijalistička arhitektura i industrijski pejzaž

Izložba Lidije Nikčević “Construction Site”, biće otvorena večeras u Modernoj galeriji u Podgorici

1849 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Construction Site” akademske slikarke Lidije Nikčević biće otvorena danas u Podgorici, u Modernoj galeriji u 19 časova. Umjetnica će izložiti slike koje motivsko polazište imaju u nasljeđu socijalističke arhitekture i industrijskom pejzažu, navodi se u najavi.

“Lidijino prevođenje konstruktivnih elemenata arhitekture na autonomni jezik slike konceptualno je postavljeno na uporištima i slikarskim modelima iz istorije umjetnosti, dobrom poznavanju teorijskih postulata moderništičke arhitekture, a prije svega na ličnom promišljanju i osjećanju slikarstva”, zapisala je istoričarka umjetnosti i kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić u predgovoru kataloga.

U njenim djelima prisutan je kompleksan odnos sa urbanim realizmom, ocijenila j Karadžićeva, ali, kaže, ne u smislu pukog koketiranja sa njim kao retro stilom, već kao sa predstavljačkom strategijom, koji je na autorkinim slikama u službi anticipacije moguće pripovijesti, a ne njene artikulacije i ilustracije.

“Lidijine slike nijesu glorifikacija grada i modernističke arhitekture, niti izražavaju žal zbog destruktivne dehumanizacije okruženja. Nije čak od presudne važnosti za posmatrača identifikacija određenog grada, zgrade, fabrike, iako prepoznavanje konkretnog motiva na njenim slikama izaziva zadovoljstvo pogleda. Racionalnim, kultivisanim slikarskim postupkom, lišenim gestualnog rukopisa i intuitivnog prepuštanja činu slikanja, umjetnica ‘konstruiše’ slike koje svojom arhitektonikom, kolorističkim harmonizovanjem, repetitivnim ritmom i uravnoteženom kompozicijom stvaraju osjećaj bezvremenosti”, primijetila je Karadžićeva.

Lidija Nikčević je rođena 1992. godine u Nikšiću. Osnovne, specijalističke i master studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Studijski je boravila u Slovačkoj na Akademiji lijepih umjetnosti i dizajna u Bratislavi, na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na slikarskom odsjeku u klasi red. prof. Viktora Popovića. Do sada je imala sedam samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.

Bonus video: