Film Nikole Vukčevića u posebnoj selekciji festivala u Talinu

Dugometražni igrani film "Obraz" biće prikazan u internacionalnom programu "Ostvarenja u proizvodnji" prestižnog festivala "A" kategorije

3166 pregleda 322 reakcija 1 komentar(a)
Foto: FCCG
Foto: FCCG

Novi dugometražni igrani film crnogorskog reditelja Nikole Vukčevića, "Obraz" biće predstavljen u posebnoj selekciji filmova u proizvodnji, "Work in progress International", na prestižnom festivalu "A" kategorije "Tallinn Black Nights Film Festival" u Talinu, u Estoniji, 17. novembra.

Vukčevićev film jedan je od svega pet igranih filmova iz cijelog svijeta koji su se našli u ovom programu, a ranije ove godine, na sličan način se predstavio i u sklopu programa "Marche du Films" prestižnog Kanskog filmskog festivala.

"Cilj ove ekskluzivne selekcije u Talinu je dalje međunarodno predstavljanje filma zainteresovanim festivalima u susret završetku filma i njegovoj premijeri", navodi se u saopštenju.

Glavni producent ovog filma Milorad Radenović podsjeća da time što festival u Talinu pripada klasifikaciji A festivala (FIAPF), njegovi umjetnički i industrijski dometi rastu i tako predstavljaju ozbiljnu referencu.

Film Obraz
foto: Promo

"Veoma nas raduje što je kvalitet našeg filma prepoznat da se predstavi na najvišem nivou u ovoj veoma prestižnoj selekciji od svega pet svjetskih filmova, što daje nadu u zanimljiv međunarodni potencijal ovog filma", kaže Milorad Radenović.

Film nastaje pod pokroviteljstvima Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije na čijem je konkursu u novembru 2020. bio prvoplasirani, ispred četrdesetak drugih projekata iz Jugoistočne Evrope, a u većinskoj produkciji Galileo production Montenegro (Milorad Radenović, Nikola Vukčević) i Cinnamon films-a Beograd (Ivica Vidanović, Nevena Savić).

Scenario je inspirisan motivima antologijske priče akademika Zuvdije Hodžića, a potpisuju ga Ana Vujadinović i Melina Pota Koljević. U glavnoj ulozi je poznati glumac iz Holandije, albanskog porijekla Edon Rizvanoli, tu je i Nikola Ristanovski iz Sjeverne Makedonije,kao i Igor Benčina iz Srbije, Alban Ujkaj iz Bosne i Hercegovine, Selman Jusifi i Xhejlane Terbunja sa Kosova, kao i crnogorski glumci: Aleksandar Radulović, Ana Vučković, Zef Bato Dedivanović, Branimir Popović. U filmu igraju i djeca: Elez Adžović, Vuk Bulajić, Hana Pavlović, Merisa Adžović koji su uloge dobili na višemesečnom kastingu i pripremama.

Direktor fotografije je Đorđe Stojiljković, autori vizuelnih efekata Đuro Mihaljević i Đordje Stojiljković, scenograf Stanislav Nikičević, kostimografkinja je Lidija Jovanović, maskerka Nataša Sevčnikar, dok je za dizajn zvuka zadužen Igor Vujović, a muziku je radio Dušan Maksimovski. Muzičku temu filma su otpjevale sestre Maša i Milica Vujadinović; montažerka filma je Olga Toni sa kojom je Vukčević uspješno sarađivao i na filmu "Pogled sa Ajfelovog tornja".

U izvršnoj produkciji je Jelena Filipović, predavačica na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja. Na pozicijama pomoćnika i asistenta režije, kao i u produkciji, angažovani su studenti sa cetinjske akademije: Nemanja Lakić, Farah Ademović, Nataša Milićević.

Bonus video: