Film "Obraz" Nikole Vukčevića kreće iz Kana

Projekcije zatvorenog tipa, filma koji je nastao po motivima priče Zuvdije Hodžića, biće održane 22. i 23. maja, a namijenjene su akreditovanim filmskim profesionalcima i otvaraju vrata međunarodnoj komunikaciji ovog ostvarenja

18430 pregleda 156 reakcija 18 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Boris Pejović
Nikola Vukčević, Foto: Boris Pejović

Novi igrani film reditelja Nikole Vukčevića “Obraz”, imaće dvije projekcije zatvorenog tipa u sklopu programa “Marche de Films” (Filmski market) u okviru Kanskog festivala, i to 22. i 23. maja.

Scenario je inspirisan motivima antologijske priče akademika Zuvdije Hodžića, a potpisuju ga Ana Vujadinović i Melina Pota Koljević. Priča se dešava u periodu Drugog svjetskog rata tokom kojeg, u 36 sata radnje, jedno progonjeno dijete pokušavajući da se spasi od fašističke paravojne jedinice koja mu je ubila roditelje i spalila selo, nalazi utočište u kući Albanca Nura Doke.

”Gospodar kuće će se suočiti sa moralnom dilemom: ili da preda dijete njegovim progoniteljima (i time pogazi viševjekovni kodeks svog naroda i lična uvjerenja) ili da rizikuje živote cijele porodice štiteći to nepoznato dijete (što ovoj dilemi daje prostor tragedije). Kroz priču o moralnim vrijednostima, obećanju, ljubavi i odrastanju, film preispituje cijenu pojedinačne ljudske žrtve, nadilazeći pitanja vjere i nacije, pitajući se na koji način će Nur odgovoriti ovom izazovu”, ističe se u opisu filma koji je, između ostalog, sniman na lokacijama u Starom Baru, Crmnici, obroncima Kuča, kanjonu Mrtvice...

Očekujući zvaničnu premijeru, prikazivanje “Obraza” na Filmskom marketu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Kanu koji se ove godine održava od 16. do 27. maja, predstavlja priznanje nesumnjivom kvalitetu novog ostvarenja crnogorskog reditelja.

”Projekcije na Kanskom Marcheu su nove stepenice za naš višegodišnji trud i pravo su mjesto da ova priča otpočne svoju međunarodnu komunikaciju... Dug je bio put da ispričamo ovu priču. Dostojanstvo i čast su temeljne vrijednosti mnogih društava i, ma kako da se ove priče čine ispričanima, siguran sam da ih konstantno treba pričati zarad opšteg interesa”, kaže Vukčević za “Vijesti”.

Producent Milorad Radenović (Galileo production Montenegro) potvrđuje važnost projekcija u Kanu ističući da se tako otvara put za budući život i prikazivanja filma.

Prezentacija u Kanu
Prezentacija u Kanufoto: Privatna arhiva

”Ove dvije zatvorene projekcije u Kanu, namijenjene akreditovanim filmskim profesionalcima, dobar su put za dalje internacionalno otvaranje našeg filma. Vjerujemo da će svi koji su uzeli učešće u realizaciji i snimanju ovog filma, koji su bili naši partneri i podrška u proteklih sedam godina, osjetiti zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta koji afirmiše najveće vrijednosti koje se gube pred našim očima, a na koje uvijek treba podsjećati”, kaže Radenović “Vijestima”.

Vjeruje, kaže, da će to ubuduće biti dobra polazna tačka i za ostale crnogorske igrane filmove, jer su u pitanju kapaciteti sa kojima region višestruko komunicira od ranije. No, djeluje da je ključ svega, ipak, dobra priča koja počiva na temeljnim vrijednostima poput dostojanstva, časti i “obraza”, a koja korespondira sa aktuelnim potrebama, ne samo Crne Gore ili Balkana, već i svijeta generalno.

”Mislim da je tema filma ono što ovdje može biti zanimljivo, pogotovo jer se kolektivna ideja etike, na žalost, ne bazira više na vrlinama, i u vremenu poremećenog sistema vrijednosti, pojedinac se teško može izvući iz začaranog kruga cjelokupnog propadanja. Postupiti časno, održati dato obećanje, pa čak i po cijenu života, primjer je veličanstvene bese, čije postojanje nas podsjeća na zaboravljene vrijednosti onog najdubljeg ljudskog osjećanja - osjećanja dostojanstva i časti. Shodno navedenom, realizovanjem filma, koji proističe iz temelja bića i duhovnosti multireligijske Crne Gore, koji će se baviti svim ovim elementima, naš cilj smo ispunili na najbolji način upravo kreiranjem kvalitetnog umjetničkog djela, sa svim standardima produkcije, i u saradnji sa relevantnim saradnicima i autorima kakve smo, sa puno truda, odricanja i njihove podrške, okupili iz čitavog regiona”, poručuje Radenović.

Radnog naziva “Djeca”, film je ipak zadržao naziv kratke Hodžićeve priče “Obraz”, a razvijan je na prestižnim međunarodnim radionicama AlabSCRIPT i MIDPOINT Montenegro Int. Melina Pota Koljević za sobom ima filmove među kojima se izdvajaju “Krugovi”, “Klopka”, “Dnevnik Dijane Budisavljević”, a Ana Vujadinović je “Iskru”, “Planetu”...

Glavni pokrovitelj filma je Filmski centar Crne Gore, u produkciji Galileo production Montenegro i Cinnamon film Beograd (pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije), u koprodukciji sa Progressive films Crna Gora, Radio i televizijom Crne Gore, uz podršku Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, grada Bara, te uz sredstva sa javnog konkursa Ministarstva kulture Crne Gore iz 2017.

”Obraz” se razvija od 2016. godine, prve scene su snimljene još u zimu 2018, a u najvećem dijelu je sniman tokom pandemije kovid-19. Film je i prvoplasirani projekat igranog filma na konkursu za manjinsku koprodukciju u Srbiji 2020, u odnosu na dvadesetak dugih filmskih projekata iz čitave Jugoistočne Evrope.

Reditelj ističe i da je, zbog autentičnosti, značajan dio filma na albanskom jeziku, što je bio poseban izazov, kako za snimanje tako i za proces montaže i postprodukcije. S obzirom na sve to, film će na različitim nivoima prikazati autentičnost Crne Gore, prvenstveno tradiciju i kulturu, čuvajući od zaborava vrijednosti i osobenosti naroda koji živi u pograničnom prostoru Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije...

Internacionalna ekipa: Rizvanoli, Ristanovski, Benčina...

Ekipa filma je internacionalna, a u glavnoj ulozi je poznati glumac iz Holandije, albanskog porijekla Edon Rizvanoli, tu je i Nikola Ristanovski iz Sjeverne Makedonije, a u ulozi Sudije, igra i Igor Benčina iz Srbije koji igra Danila, Sokolja igra Alban Ujkaj iz Bosne i Hercegovine, Selman Jusifi i Xhejlane Terbunja sa Kosova, kao i crnogorski glumci: Aleksandar Radulović kao Abid, Ana Vučković u ulozi Marije, Zef Bato Dedivanović je Sokoljev otac, Branimir Popović kao komandant Demuš... Djecu, Mešu, Vuka, Mešinu mlađu, odnosno stariju sestru igraju: Elez Adžović, Vuk Bulajić, Hana Pavlović, Merisa Adžović, a svi oni su uloge dobili na višemjesečnom kastingu i pripremama.

Direktor fotografije je Đorđe Stojiljković, scenograf Stanislav Nikičević, kostimograf Lidija Jovanović, masker Nataša Sevčnikar, dok je za dizajn zvuka zadužen Igor Vujović, a muziku je radio Dušan Maksimovski. Muzičku temu filma su otpjevale sestre Maša i Milica Vujadinović; montažerka filma je Olga Toni sa kojom je Vukčević uspješno sarađivao i na filmu “Pogled sa Ajfelovog tornja”.

Autori vizuelnih efekata su Đuro Mihaljević i Đorđe Stojiljković, direktor filma je Milorad Radenović (Galileo production Montenegro), koproducenti Nevena Savić i Ivica Vidanović (Cinnamon films, Beograd), a u izvršnoj produkciji je i Jelena Filipović, predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Pored svih njih, angažovan je i određeni broj studenata FDU Cetinje, na pozicijama pomoćnika i asistenta režije, te asistenata u produkciji i nizu sektora.

Bonus video: