Vladan Gajović dobitnik nagrade "Veljko Mandić"

Gajoviću će nagrada biti uručena na otvaranju Međunarodnog festivala glumca koji se ove godine održava pod sloganom “Tako je (ako vam se tako čini)“

5977 pregleda 0 komentar(a)
Gajović, Foto: Printscreen/Youtube
Gajović, Foto: Printscreen/Youtube

Glumac Vladan Gajović je dobitnik nagrade “Veljko Mandić”, koja se dodjeljuje bijenalno za izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti.

To je saopšteno na konferenciji za novinare koju je organizovalo Nikšićko pozorište povodom 19. Međunarodnog festivala glumca koji će u gradu pod Trebjesom biti održan od 6. Do 11. Novembra.

Gajoviću će nagrada biti uručena na otvaranju festivala koji se ove godine održava pod sloganom “Tako je (ako vam se tako čini)“.

“Vladan Gajović je najveći dio svoje karijere proveo kao član ansambla drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1985, kada postaje član, do danas, kao, prvak te kuće ostvaruje značajne uloge. Na scenama Narodnog pozorišta je igrao u: Ričardu III, Siranu, Don Žuanu, Snu ljetnje noći, Maksimu Crnojeviću, Putujućem pozorištu Šopalović... Ovo je samo mali dio od onog repertoara koji je Vladan Gajović nosio kao glumac. Za taj veliki rad je priznat i prepoznat kroz veliki broj priznanja i nagrada. Nosilac je 'Zlatnog ćurana' iz Jagodine, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, nagrade Raša Plaović...“, stoji u obrazloženju nagrade koje potpisuje Ljubomir Bandović, predsjednik žirija.

Kako u obrazloženju stoji, Gajović, koji je rođeni Nikšićanin, dva puta je bio laureat nagrade Pozorište jednog glumca u Nikšiću iz koga je izrastao Međunarodni festival glumca.

„Time je postao jedan od onih koji su svojim glumačkim radom i talentom, igrom na nikšićkoj sceni izgrađivali ovaj festival i širili njegovu energiju u ovom gradu i iz njega mnogo šire. Danas, na repertoaru Narodnog pozorišta igra Kočkarjova u Ženidbi, Gustava u Dami s kamelijama, Oktavija u Kaliguli i Vojvodu Petra Bojovića u Godinama vrana. Takođe, njegovo televizijsko prisustvo i danas traje kroz serije: U klinču, Nobelovac, Posljednji strijelac i nekima koje su u pripremi“, naveo je Bandović.

Gajović, kako stoji u obrazloženju nagrade, uloge gradi višeslojno, u širokom spektru boja i žanrova.

„Njegova svedenost u izrazu plijeni bez obzira na veličinu i funkciju glumačkog zadatka. Duhovit, tačan, čak i žovijalan kada to režija dozvoljava u komičnim ulogama i sa druge strane emotivan i potresan u dramama i tragedijama. Njegove uloge odišu čistotom i posvećenošću pozorištu i ansamblu. Njegovo biće je potrebno svakom projektu. Otvoren, pošten, dobronamjeran, neiskvaren... Jednom riječju - ljekovit. Sve te osobine staju u uloge koje igra. Opšte dobro u opštem rasulu“, zaključuje se u pomenutom obrazloženju.

Bonus video: